Per vuitè any consecutiu, TV3 ha obtingut el lideratge anual d'una cadena televisiva a Catalunya. I ho ha aconseguit en unes condicions gens fàcils: sotmesa a un descrèdit permanent dels seus professionals per una part important dels partits unionistes, en particular de Ciutadans i del Partit Popular. Treballar en aquestes condicions, que en part també afecten Catalunya Ràdio i de manera molt especial la directora i conductora del programa matinal, Mònica Terribas, no és una aventura fàcil. Acaba convertint-se en una feina d'alt risc, ja que el poder polític intenta des de la distància decidir sobre titulars, minutatge i enfocaments informatius a cavall de l'article 155. Aquest calaix de sastre que serveix per a tot el que sigui laminar l'autonomia catalana.

Com TV3 és massa important —13% de share anual— i no pot fer-se com a València, on el PP va tancar la televisió autonòmica d'un dia per l'altre, el govern espanyol ha adoptat una tàctica igual de mortífera però més a mitjà termini. Ofegar-la econòmicament a través del Ministeri d'Hisenda de Cristóbal Montoro, que reclama 167 milions d'euros per l'IVA de les subvencions de la Generalitat entre 2015 i 2017. Que s'aconsegueixi l'efecte sense que es noti la cura.

A veure si així s'aconsegueix situar TV3 com una cadena residual a Catalunya! El cert és que, encara que és difícil, mai el govern espanyol i els partits unionistes no havien posat tant esforç en un mitjà de comunicació públic. Si una part d'aquesta energia es fes servir en TVE, qui sap si el Consell d'Informatius deixaria de denunciar manipulacions en els informatius de la cadena.

En aquestes dates hem sabut que, per exemple, en un moment televisiu tan important com les campanades de Cap d'Any la televisió de Castella i Lleó ha aconseguit una fita històrica: 0,0% de quota de pantalla i zero espectadors a les 00.00 hores. No va ser l'única: la 7TV Región de Murcia prometia unes campanades diferents i van obtenir un zero en tot: share i espectadors. I què va fer TV3 a la mateixa hora? 40,5% de share.

Esclar que volen tancar-la!