La presentació d'una querella davant de la sala segona del Tribunal Suprem contra Joan Carles I per part d'Esquerra Unida i del Partit Comunista (PCE) per "pertinença a una estructura criminal" i per uns altres sis presumptes delictes de suborn, administració deslleial, frau, delicte contra la Hisenda Pública, tràfic d'influències i per activitats i negociacions prohibides als funcionaris públics és, sens dubte, la notícia dels magnes festejos de celebració del 40è aniversari de la Constitució. Enmig de tota la pompa per una Constitució que té uns baixos índexs de suport ciutadà, no deixa de ser cridaner que les tres potes que van fer més concessions per acceptar la monarquia parlamentària i una transició a la democràcia se sentin avui tan allunyades que en qüestionin els fonaments: fent servir el llenguatge d'aquella època, els comunistes i els nacionalistes catalans i bascos.
I, a l'inrevés, els que més en contra hi estaven són els que s'han aprofitat d'un text que actua com a cotilla i limitador de drets civils i nacionals. Es diu poc, però cada vegada que es parla del suport que va tenir la Constitució el 1978 s'oblida que tots els que avui tenen menys de 58 anys. Traduït a xifres, dels 34,5 milions del cens electoral espanyol, uns 25 milions no van poder fer-ho. Ja sé que hi ha altres constitucions molt més antigues i, en conseqüència, que les han votat menys persones vives o fins i tot cap, però, de totes, l'espanyola és la que desperta al seu cos electoral i territorial una oposició més gran.
El fet que la querella inclogui l'examant del Rei emèrit, la princesa Corinna; el director del CNI, el tinent general Félix Sanz; els empresaris Juan Miguel Villar Mir —el sogre del compi-yogui, personatge involucrat, segons sembla, en uns missatges compromesos amb la reina Letícia— i Juan Villalonga; un cosí de Joan Carles I, el comissari Villarejo, i algun nom més o menys conegut porta a la judicatura un debat que ja és present en la societat: els límits de la inviolabilitat del Rei en actes que no tenen res a veure amb la direcció de l'Estat. Una autèntica bomba de rellotgeria tant en el seu aspecte judicial —que es tendirà, segurament, a tapar—, com en el polític —no hi havia hagut mai tants diputats republicans al Congrés— i ciutadà —s'ha començat a portar iniciatives a municipis i universitats—, a més de la ruptura total amb les institucions catalanes i els problemes en territoris com el País Basc i les Balears.
Els actes en record de la Constitució han estat sobretot un tanquem files dels partits constitucionalistes, pensant-se potser que les enormes esquerdes que s'observen es dissimularan més bé. Però això avui ja és impossible.
Comentaris (39)
Para, Perikete
Fa 2 mesos
Creo que confundes todo, debes pertenecer a las gloriosas huestes de Box cuando, sin tener ni idea, señalas a los que, por lo visto, no piensan como tú. Debes pararte y reflexionar, aunque te suponga un esfuerzo. En fin, que tienes el cerebelo con mucha niebla.
| Denunciar comentari
Perikete
Fa 2 mesos
No se lie usted sr. Antich, La Constitución no es el Rey. No se confunda, la monarquía, es contestada, la Constitución no es tan contestada, salvo por los indepes que tiran contra todo con tal de salirse con la suya, yo le pregunto si la constitución de una Cataluña independendiente, va a diferenciarse mucho de la actual de España que es bastante moderna, si no va a ser una "jaula" para ilegalidades que no recoja... como ocurre con toda Constitución. Toda ley impone límites?. Menos full
| Denunciar comentari
David
Fa 2 mesos
Si la Cristinita no sabia res perquè estava molt enamorada, del Juanca igual diran que la lagartona aquella li va posar alguna cosa al cafè.
| Denunciar comentari
Pompeu
Fa 2 mesos
Sr Antich, la Constitució i la Monarquia corren el risc d'esdevenir flocklore com els trajes de faralaes qe es venen a les botigues de souvenirs.
| Denunciar comentari
Jacintum
Fa 2 mesos
Si consideráis que la constitución es errónea, convenced a la ciudadanía y cuando tengáis mayoría suficiente en el parlamento la cambiais, exactamente igual que se haría con cualquier otro concepto político. Los golpes de estado os los podéis ahorrar.
| Denunciar comentari
Micalet
Fa 2 mesos
La constitució, ni el mateix rei Felip VI la va votar, i supleix al dictador assassí. Un servidor la va votar i avui me'n avergonyeixo.
| Denunciar comentari
Racional
Fa 2 mesos
;Qué tiempos aquellos en los que trabajabas para el conde y defendías al rey, ¿verdad Antich?!
| Denunciar comentari
Pepe
Fa 2 mesos
Lo que es imposible de disimular, Antich, son los hechos del 20-S, 1-O, 10-O y 27- O: un golpe de estado antidemocrático, anticonstitucional y desleal. A mam... a Parla.
| Denunciar comentari
egonmpm
Fa 2 mesos
Sr. Antich: ¿Que tal un articulo sobre porque se va Gallina Blanca a Huesca? Parece que hay cabida para este tema en su periódico.
| Denunciar comentari
No me imporatda nada una constitucion que no se respeta, Pepe.
Fa 2 mesos
Hablanos hoy de la represion de la policia catalana a los pacificos CDR's . Este tema me interesa bastante mas.
| Denunciar comentari