Dues sales diferents del Tribunal Suprem, la Penal i la del Contenciós, tenen aquest dijous sengles decisions sobre dues qüestions transcendents: la immunitat com a eurodiputat d'Oriol Junqueras que li ha concedit el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i la suspensió de la inhabilitació de Quim Torra com a diputat al Parlament, que no com a president de la Generalitat. En ambdós casos, la decisió hauria de caure del bàndol de les defenses dels dos polítics catalans. En el primer assumpte, és un tema de manual que el dictat pel tribunal europeu és d'acatament obligatori i, en el del president, s'ha produït una usurpació de funcions de la Junta Electoral Central, que no estava habilitada per adoptar una decisió com la que es va produir, com molt bé van reflectir els sis membres que van presentar un vot particular davant els set que van tirar endavant la inhabilitació de Torra.

Per dur que sigui per a la Sala Segona del Suprem i per al seu president, Manuel Marchena, la resolució del TJUE no li deixa cap marge i Junqueras hauria de poder ser present en el ple del Parlament Europeu de dilluns vinent a Estrasburg al costat dels també eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín. És obvi que és una caixa o faixa de dimensions colossals per a Marchena i la resta del tribunal que va condemnar Junqueras a 13 anys de presó ja que la bufetada a la justícia espanyola és important. Aquesta circumstància, i el fet que en funció de com evolucionin els diferents pronunciaments judicials pot arribar a anul·lar-se tot el procés i la sentència del procés, porta els periodistes judicials a pensar que el Suprem no se'n donarà per assabentat i trobarà una fórmula per impedir la llibertat de Junqueras.

Si aquesta acaba sent la decisió, serà un nou error i una oportunitat per rectificar. Perquè el pas següent serà que el Parlament Europeu s'adreci al TJUE assenyalant que la decisió de desacatament del Suprem altera la composició de la Cambra: així, el conflicte pujaria un esglaó i podria acabar amb crides d'atenció al Suprem o al mateix Govern espanyol. Marchena té una pedra a la sabata i quan abans se la tregui serà millor.

En el cas del president Torra, la sala del Contenciós abordarà el tema per primera vegada després de la perplexitat que s'ha produït amb la resolució de la JEC. El lògic seria que se suspengués la resolució de la JEC i molts juristes apunten que serà així. En qualsevol cas, la desjudicialització de la política serà un camí lent ja que durant els últims anys ha estat utilitzada per resoldre el conflicte català. No es pot ser gaire optimista ja que el nou govern de coalició entre el PSOE i Podemos, amb l'aval d'Esquerra, PNB i Bildu, no ho tindrà fàcil per penetrar en un àmbit en què la dreta ha copat durant molts anys i d'una manera fèrria les millors posicions per garantir que canviï el menys possible. O sigui, res.