Ha estat una mica més llarg del que es podia preveure però les dretes no han deixat escapar la Comunitat de Madrid. PP i Cs han necessitat la dotzena de vots de Vox per segellar un acord de govern i els han tingut. La formació d'Albert Rivera ha fet equilibris per disfressar la seva aliança amb Vox però ha acabat rendida a les seves exigències. Pablo Casado té un segon baró territorial potent, la presidenta Isabel Díaz Ayuso, que s'afegeix a l'andalús Juanma Moreno. Pedro Sánchez governa Espanya —en funcions— però cap de les tres autonomies més poblades —Andalusia, Catalunya i Madrid— no tenen president socialista i entre les set primeres, només la Comunitat Valenciana amb Ximo Puig segueix la línia de Ferraz.

Díaz Ayuso té per davant la tasca de desprendre's de les vinculacions amb casos de corrupció, després que l'exsecretari general del PP Francisco Granados la relacionés amb el cas Púnica, una trama de corrupció que va adjudicar serveis públics per més de 250 milions d'euros. Per allà també hi ha les seves antecessores, Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes, per a les quals la Fiscalia ha demanat la imputació per finançament irregular del PP. La presidència d'Ayuso ha nascut amb unes motxilles aparentment massa pesades però la dreta ha fet pinya i Rivera sembla disposat a empassar-s'ho tot. Les crítiques a la corrupció per part de Ciutadans s'ha esquerdat definitivament amb els pactes municipals i autonòmics dels resultats sorgits del passat 26 de maig.

Amb aquesta elecció, Madrid passa a ser el laboratori liberal del PP en matèria econòmica i sobretot impositiva. Díaz Ayuso ha anunciat "la rebaixa fiscal més gran de la història" per als madrilenys i vol reduir fins a un 5,5% l'IRPF i augmentar significativament les deduccions per a les famílies. Si el PP duu a terme la seva promesa, la Comunitat de Madrid, que ja és la que menys grava les rendes altes, amb el 21%, cosa que fa un agregat del 43,5%, passaria el 2023 a cotitzar al 38%, exactament deu punts menys del 48% que paguen actualment les rendes més altes a Catalunya.

Per cert, què va passar amb la bandera de la reforma de l'IRPF a Catalunya, abans tan disputada? No la vol ningú?

Jordi Galves
República belga (221) Pensar fa burro Jordi Galves