S'ha de tenir bastant poca vergonya per pujar a l'estrada del Congrés dels Diputats el dia que hi ha hagut una víctima mortal en un greu accident en un tren de Rodalies per afirmar que la millora de la xarxa ferroviària depèn que Esquerra Republicana i el PDeCAT votin els pressupostos generals de l'Estat. S'ha de ser d'una pasta especial, ja que és el tercer accident a la zona des de 2009 i les innombrables promeses d'inversió de les últimes dècades —i molt especialment d'aquests últims anys— dels governs de González, Aznar, Zapatero i Rajoy en comptes d'anar a Rodalies han anat a parar a Cercanías de Madrid. Així de clar cal dir-ho perquè així s'han executat els pressupostos generals de l'Estat.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha tingut moltes ocasions i molts exemples per no haver de jugar amb una tragèdia com la de Vacarisses. Quants morts més hi ha d'haver, senyor ministre? Els pressupostos generals de l'Estat no s'aprovaran hi hagi avançament electoral o no i aquesta posició és irreversible. El xantatge que només amb uns nous pressupostos es podrien dur a terme actuacions com la millora del salari mínim era una gran mentida des del principi, com ara, passats uns mesos de permanent intoxicació informativa, reconeixen des del mateix palau de la Moncloa, que tirarà endavant les propostes estrella mitjançant decret llei.

Potser és Rodalies una de les coses que més han interioritzat els catalans com una permanent desatenció de l'Estat els últims anys. No és gens estrany sentir al matí als informatius de ràdio que un o un altre tren va amb retard o hi ha alguna incidència important que fa impossible que els que usen aquest mitjà de transport arribin a l'hora amb seguretat. Una infraestructura vital que fan servir cada dia centenars de milers de passatgers té una xarxa obsoleta per la falta d'inversió crònica, greus problemes per l'absència de partides pressupostàries per a la construcció de túnels que són imprescindibles per millorar la freqüència de pas i necessitats fins i tot per cobrir mínimament les coses imprescindibles.

Va ser Mariano Rajoy la primavera de 2017 l'últim president del govern espanyol que va prometre més de 4.000 milions d'inversió abans de 2025 i la meitat abans de 2020. Òbviament, no se'n va saber res més d'aquells milions que tant van entusiasmar la premsa afí, que el va premiar amb aquells titulars de "Pluja de milions". Pedro Sánchez és ara a la Moncloa i de segur que hi haurà més promeses quan s'apropin les eleccions. Mentrestant, no cal que el ministre de Foment faci servir la desgràcia com a eina de pressió.