Mentre els partits independentistes no deixen de discutir per qualsevol cosa, la seva base ciutadana protagonitza reiteradament situacions que podrien figurar al capítol dels rècords Guinness. Aquest dijous, la Caixa de Solidaritat ha anunciat que havia pagat els dos milions que encara faltaven de la multa de la consulta participativa del 9-N imposada inopinadament pel Tribunal de Comptes i que ascendia a 4.988.620,11 d'euros. Una decisió clarament arbitrària ―els obliga a pagar la compra d'uns ordinadors que sempre han estat propietat de la Generalitat i que es continuen utilitzant en els centres escolars!― per part d'un òrgan administratiu ple de polítics del PP i del PSOE i amb llaços de parentiu que afecten 100 empleats.

Amb el pagament d'aquesta multa s'evitarà l'embargament de les propietats dels acusats, autèntic objectiu de la nova estratègia dissenyada per atemorir l'independentisme i que pretén anar més enllà de la presó de l'1-O i de la inhabilitació: multes de quantia elevada per arruïnar dirigents independentistes com a fórmula coactiva tant o més eficaç que les que l'Estat ha utilitzat fins al dia d'avui per reprimir el moviment sobiranista.

La Caixa de Solidaritat també ha abonat els diners que faltaven ―uns 700.000 euros― per aixecar l'embargament dels afectats pel jutjat 13 de Barcelona fins als 5,8 milions, la quantitat a què s'eleva la fiança imposada als investigats. Fora d'aquestes elevades quanties, hi ha els ajuts que s'ha prestat a més de 140 persones que es poden considerar represaliades per l'Estat.

Un exemple més de la conscienciació ciutadana i de l'extensa base que dona suport a l'independentisme. L'elevat nivell de repressió que veiem diàriament farà necessaris nous ajuts econòmics en el futur. Potser els partits discutiran i discutiran, però els més de dos milions de l'1-O semblen disposats a demostrar diàriament que per ells no serà.