Les últimes gesticulacions del Govern i de la CUP duen a pensar que hi ha un acord mínimament sòlid perquè en un parell o tres de setmanes el Departament d'Economia presenti al Parlament els pressupostos de la Generalitat per al 2017 i pugui iniciar-se sense ensurts el debat de les esmenes a la totalitat a la Cambra catalana. Sempre són importants uns pressupostos pel que suposen d'estabilitat política d'un govern, però sobretot de millora de la qualitat de vida dels ciutadans. En aquest sentit va ser un error la devolució al Govern el passat mes de juny dels que va presentar per a aquest any i és positiu que la negociació hagi tingut un rumb diferent, amb moltes reunions discretes des de l'estiu i la voluntat política de les dues parts de tancar un acord.

Més enllà del detall dels comptes de la Generalitat, que encara s'estan acabant de tancar i que suposen un equilibri raonable entre el que poden donar uns i rebre'n els altres, el més rellevant és que la legislatura agafa impuls en un moment crucial del debat polític a Catalunya. Feia mesos que els partits de l'oposició feien càlculs sobre un escenari electoral imminent. No tant perquè tots ells resultessin beneficiats d'una nova cita amb les urnes sinó pel càstig que suposaria per al món sobiranista i la seva imatge a l'exterior una nova cita amb les urnes als dotze, tretze o catorze mesos de l'última, celebrada el setembre del 2016. També perquè les esperances d'unes noves eleccions hauria deixat a l'aire -de fet les enquestes no la garanteixen- la majoria parlamentària de 72 diputats. Una majoria plural i molt difícil de gestionar per a les dues parts, però majoria al cap i a la fi.

Encara que la convocatòria de l'assemblea de la CUP per dissabte obliga a extremar la prudència, i no seria el primer cop que es torça una negociació, l'escenificació de totes les parts en les últimes hores porta a pensar que no és, en aquests moments, el més probable i que hi ha la ferma voluntat d'encarar sense més ni més demora la preparació del referèndum tant en l'aspecte organitzatiu com legislatiu. L'anunci que va formular el president de la Generalitat en la moció de confiança a què es va sotmetre al Parlament deixa en mans del vicepresident Oriol Junqueras i del conseller Raül Romeva el pes polític de la principal assignatura del Govern en els propers mesos i, de fet, el moment cabdal de la legislatura catalana. Per això els pressupostos són imprescindibles per encarar el referèndum que avui és només un compromís del Govern i en els propers mesos acabarà sent obligació.