D'una manera grotesca, falsa i novel·lada, però ja sabem com justificarà la fiscalia l'acusació de rebel·lió dels nou presos polítics independentistes. També el seu objectiu: no rebaixar les molt exagerades peticions de pena formulades en la fase d'instrucció. Tot, de fet, es resumeix, en la següent frase del fiscal Fidel Cadena copiada textualment de la seva intervenció d'aquest dimecres al Tribunal Suprem i que, per enrevessada que sigui, val la pena no tocar i tenir-la molt present. "El poder dels Mossos d'Esquadra que es posen completament al costat de la rebel·lió, més la utilització de les muralles humanes que es llancen contra les forces i cossos de seguretat de l'Estat que pretenen, en compliment de les ordres dels jutges, evitar el referèndum, evidentment és incórrer en la violència i en la intimidació que proclama l'article 472 del Codi Penal".

Són 65 paraules, però s'hi introdueixen tres coses que, tot i que no van succeir, seran la columna vertebral del relat de la fiscalia al judici: el comportament dels Mossos, l'actitud dels votants durant la jornada electoral i en les hores prèvies al referèndum de l'1-O i traspassar la violència desproporcionada que va produir la policia als col·legis electorals a l'actuació dels congregats que volien exercir el seu dret a vot. La fiscalia necessita per sustentar l'acusació de rebel·lió i/o sedició que hi hagi violència. No la troba en l'actitud pacífica dels electors als col·legis electorals ja que les imatges de les càrregues policials d'aquella jornada van ser prou clares i els serveis mèdics van haver d'atendre més d'un miler de persones (1.066, en concret). De cada un dels atesos hi ha documentat el nom i l'atenció que se li va prestar.

Llavors, on és la violència que sustenti la rebel·lió? I és aquí, on, tatxin!, el fiscal Cadena convertit en el Mago Pop fa tot un número d'il·lusionisme. Els electors no eren ciutadans amb ganes d'anar a votar. No pas!... Eren muralles humanes que es van llançar contra les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Com és que ningú no se n'havia adonat? Els més de dos milions de ciutadans que van acudir a les urnes l'1-O no eren votants clàssics. Eren una ínfima unitat d'una muralla humana. O sigui, que els votants van fer una muralla humana que es va abraonar contra la policia espanyola. No hi ha imatges d'això que sosté la fiscalia a cap col·legi electoral, però en aquest judici això deu ser el que menys importa. No hi va haver també un alçament tumultuós davant de la seu de la Conselleria d'Economia? On es van cantar cançons, entre elles el Virolai, i que sobretot va ser una jornada de protesta... Tant és. Si va colar, encara que fos fals, allò de l'alçament tumultuós, doncs igual amb les muralles humanes!

I fixat aquest principi, tot encarrilat. Els violents van ser els votants i els Mossos van fer costat a la rebel·lió. Només fa dos dies que va començar i just han acabat les qüestions prèvies. Caldrà prendre molta til·la si tot ha de ser el mateix.