Una desena d'eurodiputats de diferents països que aquest dilluns han visitat els centres penitenciaris de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric (el Catllar), on estan tancats en presó provisional els nou presos polítics catalans, han anunciat la seva voluntat de dirigir-se al govern espanyol per demanar-li que els reconegui el paper d'observadors internacionals durant el judici del Tribunal Suprem. Un dels eurodiputats, el francès José Bové, va expressar després de la visita col·legiada amb els seus companys de l'Eurocambra que la sol·licitud té a veure amb el fet que els polítics catalans no tenen assegurat un judici just. No és la primera visita d'eurodiputats a les presons on hi ha els presos polítics catalans, ja que una altra delegació va visitar les presons el mes de setembre passat.

Una vegada s'han presentat els escrits de la Fiscalia General de l'Estat i de l'Advocacia de l'Estat, s'espera que el tribunal anunciï les dates del judici, que tothom coincideix que serà a començaments d'any. L'Estat ho ha preparat tot per a una condemna dura ―exemplar, en diuen ells―, deixant clarament de banda la posició que sobre el referèndum de l'1 d'octubre han jutjat en països com Alemanya, Bèlgica, Escòcia o Suïssa. No hi ha por, pel que sembla, a la vergonya europea ni que la justícia espanyola perdi crèdit internacionalment.

La manera com s'ha presentat l'escrit de la fiscalia, en el qual es relaten uns fets d'una manera que poc té a veure amb la realitat d'aquelles setmanes, fa molt necessària la presència d'observadors internacionals, que no canviaran la decisió del tribunal però que faran d'altaveus de la insòlita situació a la qual s'enfronten els presos polítics catalans en una Espanya institucionalment en descomposició. Un estat on el president dels jutges s'arroga un paper que no li correspon i agraeix al titular del jutjat número 13, en una carta enviada poques hores abans de la seva mort, que "canviés el rumb de la història del nostre país".

Que el judici no serà just, en vista de com ha anat la instrucció i les penes de presó que es demanen, és una cosa que avui pot donar-se per descomptat. Que l'opinió pública internacional pugui seguir-lo no només a través dels mitjans de comunicació sinó d'actors polítics dels seus respectius països, una necessitat democràtica.