Diu Pedro Sánchez que Espanya està obligada a vendre armes a l'Aràbia Saudita perquè aquests són els interessos d'Espanya. És una manera de dir a la gent que si ell no fos president del govern, demanaria el contrari, però que les responsabilitats del càrrec l'obliguen a fer el que potser no vol. La defensa dels interessos d'Espanya ve a ser com un calaix de sastre on hi cap tot, des d'empresonar uns líders socials i un govern amb unes acusacions que palmàriament són falses fins a aplicar una violència policial injustificada contra una ciutadania que feia cua al seu col·legi electoral per votar. En defensa dels interessos d'Espanya, el rei Felip VI es va posicionar en contra de la gran majoria de la societat catalana en aquell terrorífic discurs del 3 d'octubre de l'any passat i avui la monarquia espanyola no està millor a Catalunya, on el cap de l'Estat ha estat reprovat pel Parlament. Cada vegada té també més dificultats per esquivar les protestes a Euskadi o Navarra; i, més recentment, fins i tot ha tingut problemes a Astúries i a les Balears.

Però tornem a les armes. Es pot mirar cap a un altre costat en el cas de Jamal Khashoggi, el periodista saudita presumptament assassinat per autoritats del país a la seu del consolat a Istanbul. Sí que es pot. Fa dies que Pedro Sánchez ho fa per salvar uns milers de llocs de treball a Andalusia que, a més, té les eleccions autonòmiques a la cantonada. Una altra cosa és fer això amb una mà i amb l'altra presentar la teva política sota l'aurèola d'una ètica irreprotxable. Home, això no. El que fa Espanya amb la venda d'armes deu ser moltes coses, llevat d'ètic.

Molt diferent ha estat l'actitud de la cancellera Angela Merkel, que ha suspès la venda d'armes als saudites mentre no es resolgui el cas Khashoggi. I això que per als alemanys també és una picossada, ja que són a Europa els tercers en vendes de llicències d'armes, per darrere de França i el Regne Unit. Rere els germànics hi ha Itàlia, Bulgària i Espanya, al sisè lloc. Es pot deduir d'aquesta actitud de la cancellera Merkel que no ha pensat en els interessos d'Alemanya? Ningú no s'atreviria a dir una ximpleria així en vista de la condemna cada vegada més gran contra l'Aràbia Saudita a l'opinió pública internacional.

No serà que Merkel ha pensat que els interessos d'Alemanya es defensen millor així? Fent de la condemna més absoluta al règim saudita bandera política i impulsant una oposició radical de la Unió Europea. De vegades, també estaria bé que, ni que no fos per una estona, els interessos d'Espanya tinguessin aquesta mirada molt més compromesa amb valors tan fonamentals en una societat occidental. Perquè davant d'un assassinat com el de Khashoggi no es pot estar als dos llocs. O estàs al bàndol dels negocis o al de la condemna més rabiosa davant d'un esgarrifós crim d'Estat.