No deixa de ser escandalós que una vegada i una altra sigui la premsa estrangera la que demani a les autoritats espanyoles que deixi d'amagar la corrupció de la monarquia espanyola i obrin una investigació sobre les revelacions sobre els diners ocults a Suïssa de Joan Carles I. Diu Tribune de Genève, un dels principals rotatius del país helvètic, en un editorial que cal saber quants diners va rebre en les quatre dècades que va ser cap de l'Estat i sobretot per què els va rebre. La Casa Reial està emmurallada en el silenci, conclou.

És obvi que la pandèmia sanitària i les desenes de milers de morts han desplaçat del focus informatiu l'escàndol de Joan Carles I i la imatge d'un monarca que sent cap d'estat d'un país europeu es passejava amunt i avall amb maletins plens de bitllets suposadament procedents de comissions que acabava de cobrar. Ho va declarar el seu banquer particular i, en conseqüència, poc més cal afegir. Des que això es va saber no hi ha hagut cap declaració del monarca comissionista i per part de Felip VI només hi ha hagut un escarit comunicat en el qual pretenia prendre distància ja que en última instància apareix com a beneficiari de les astronòmiques sumes de milions d'euros.

El bloc constitucionalista ha tancat qualsevol possibilitat d'una comissió parlamentària, emmordassant qualsevol opció que la ciutadania sàpiga el que va arribar a passar. És possible que sigui l'únic que puguin fer, però el degoteig de notícies i de nous casos serà incessant en el futur. A més, conviuran malament la crisi econòmica, que serà molt dura i molt cruel, i la corrupció a la més alta instància de l'Estat. Potser per això, a Joan Carles I ja se l'ha fet desaparèixer en vida de qualsevol lloc públic i ha passat en un pim-pam de ser el campechano a l'oblidat.

Però el dossier sobre la corrupció de la família reial existeix. Falta justícia i és l'hora de descobrir el pastís, diu Tribune de Genève. Però el deep state ja ha tancat el tema: Espanya no està ni disposada, ni preparada per a això.