Durant els darrers mesos, m'han preguntat en múltiples ocasions com seria El Nacional i quins en serien els principals trets diferenciadors respecte a d'altres diaris. La meva resposta sempre ha apuntat tres senyes d'identitat. En primer lloc, l'obsessió per la informació. Pretenem que el diari ocupi l'espai central del país amb molt bona informació. Estem en un moment que la informació se'ns està escapant de les mans als periodistes. A més mitjans, menys informació. És necessari trencar aquesta equació que tenalla greument la professió. I això només ho podrem fer en la mesura que els diaris siguin de la gent i per a la gent.

La profunda crisi de les empreses de comunicació ha tenyit de gris el tradicional paper dels diaris. Aquest és avui, en moltes ocasions, el color dominant, sobretot quan s'escriu de les institucions i de política. Inseguretat, conformisme i indiferència, tres ingredients que no poden satisfer el lector.

En segon lloc, volem ser un diari català i europeu. A Catalunya estan passant moltes coses i el país està en plena ebullició. En una sana i ambiciosa efervescència per fer un salt en el molt limitat autogovern, que es va traduir el passat 27 de setembre en la victòria de les forces independentistes a les urnes. Aquesta realitat és la que volem explicar tal com és. Amb la seva complexitat i des dels diferents punts de vista d'una societat que és plural però que ha dit prou. El nostre adn és català però igual que aspirem a ser un diari de referència a Catalunya volem ser el vehicle que expliqui en llengua castellana la realitat de Catalunya fora de Catalunya. I fer-ho sense embuts o mitges veritats, encara que no agradi a uns centenars de quilòmetres de distància. Un diari ha d'informar i no confondre. Un diari ha de ser inclusiu i no excloent. Un diari ha de ser veraç abans que mordaç. Un diari no és un parlament però tothom ha de poder-hi parlar. A El Nacional tothom hi està convidat.

El nostre tercer senyal d'identitat i, sens dubte, la més visible, és el disseny del diari, que han desenvolupat Mark Porter i Pablo Martín, professionals ambdós d'una llarga i reeixida trajectòria a Europa. Des del principi, vam voler donar-li molta importància al disseny i a l'adaptabilitat a les diferents plataformes de mòbil, tauleta i ordinador.

En un moment que la política i la societat s'estan qüestionant fins als propis fonaments, la premsa també té l'obligació de submergir-se en aquest debat. I nosaltres, modestament, volem aportar-hi el nostre gra de sorra.