Per un sucós article publicat aquest diumenge al diari The Telegraph hem conegut notícies noves relacionades amb la corrupció de la família reial, amb l'excepció que, en aquest cas, esquitxa directament els actuals Reis, Felip i Letícia. Segons el diari britànic, un empresari, el català Josep Cusí, íntim del rei emèrit i assenyalat en diverses ocasions com un dels seus testaferros, va sufragar el 50% del seu viatge de nuvis. El viatge en qüestió, que va durar diversos mesos a través de tres continents i del qual ara es compleixen 16 anys, va superar el mig milió de dòlars i va ser pagat a parts iguals per Cusí a través de l'empresa Navilot i per Joan Carles I. Dues preguntes inicials: a quin capítol s'anota un regal d'aquesta quantitat en els cànons d'exigència democràtica i de transparència de la Corona? És creïble que el rei emèrit dediqués més d'una anualitat de la manutenció que rebia dels pressupostos generals de l'Estat a la lluna de mel del seu fill si no tingués altres béns?

En aquest sucós viatge que ara hem sabut que es va desenvolupar per Jordània, Cambodja, Fiji, Califòrnia, Mèxic i Samoa, entre altres països, i en l'organització dels quals va participar la princesa Corinna, els llavors prínceps van utilitzar els noms falsos de Mr. i Mrs. Smith per pagar habitacions en hotels de 7.000 dòlars. Val la pena anar a l'hemeroteca i un es pot trobar amb informacions que reflectien que Felip i Letícia havien anat a Conca i Albarrasí abans de dirigir-se a Saragossa a la seva lluna de mel, i tan sols s'apuntava un viatge oficial a Jordània. Res d'un periple per diversos continents.

Tot un dispendi de difícil explicació si s'hagués sabut el 2004 —dos mesos abans hi havia hagut els sagnants atemptats de l'11-M a Atocha i encara era evident la gran commoció en la societat espanyola—, però del tot injustificable el 2020 —la pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica— i després de totes les vicissituds de la monarquia espanyola, esquitxada per comissions milionàries de les monarquies de l'Orient Mitjà, comptes a Suïssa investigats per la justícia d'aquell país, regals a amants del rei emèrit i una infinitat d'escàndols que han portat diversos partits a demanar una comissió parlamentària al Congrés dels Diputats i que ha estat vetada a la Mesa de la Cambra per una aliança del PSOE amb Vox i PP.

És evident que no hi haurà canvis amb aquesta nova revelació, ja que el deep state ha apostat per fer pinya fins i tot al preu de carregar-se la deteriorada imatge d'Espanya. Silenci i desinformació són els estàndards de la comunicació oficial avui dia. Els acompanya en aquest tortuós camí la premsa de paper, que un dia s'haurà de preguntar com és possible que tots els escàndols de corrupció que es van coneixent de la família reial espanyola i dels dos reis tinguin l'origen informatiu en mitjans de comunicació de l'estranger, normalment britànics o suïssos.

Que aquesta setmana s'hagi anunciat un viatge dels reis per Espanya per conèixer l'abast de la crisi econòmica sona, en aquests moments, a la recerca d'una falsa normalitat. Les enquestes que es publiquen últimament no fan sinó accentuar la caiguda de la popularitat de la monarquia en la societat espanyola, amb dos grans forats: Catalunya i el País Basc. I això no canviarà, ja que la bola s'ha fet massa gran i les societats actuals no estan per tapar la veritat.