Enmig d'un improvisat pla de quatre fases de desescalada a Espanya que l'únic que pretén és mantenir tant sí com no el comandament únic davant la pandèmia, les autonomies allunyades de qualsevol decisió important i recuperar les províncies com l'ens territorial del desconfinament, a Pedro Sánchez li comencen a no sortir els comptes al Congrés dels Diputats. L'últim a deixar-lo sol en la pròrroga de l'estat d'alarma ha estat el PNB per boca del lehendakari, Íñigo Urkullu, que ha mostrat aquest dimecres la seva oposició a la pròrroga de l'estat d'alarma que el president del govern espanyol ha de portar la setmana que ve al Congrés dels Diputats. Dilluns, Esquerra Republicana ja havia llançat una advertència a Sánchez indicant que podria decantar-se pel no, pujant un esglaó a l'abstenció de l'última pròrroga, la tercera; Junts per Catalunya es manté en el no del passat 22 d'abril, com també la CUP.

Sembla que ha costat però que, al final, qui més qui menys li està veient les orelles al llop del programa que està duent a terme Pedro Sánchez, que és una recentralització en tota regla i un desmantellament de l'estat de les autonomies. Hi ha una regressió amb el silenci còmplice de Podemos i els comuns que inclou tots els àmbits de la vida pública. De poc serveix que, en privat, dirigents de la formació de Pablo Iglesias expressin malestar amb la deriva del govern, l'autoritarisme del seu president i el desconeixement de les decisions que s'adopten a la Moncloa. Aquesta tàctica és massa vella i davant de la imponent crisi que s'està vivint té un escàs valor.

L'independentisme i el nacionalisme basc i català, que va tenir en tres de les seves formacions -ERC, el PNB i Bildu- un paper actiu en la investidura de Pedro Sánchez està obligat a donar un cop de puny a sobre de la taula ja que estan en joc coses més importants que el futur polític del president. El més intel·ligent és posicionar-se en contra de l'estat d'alarma i forçar-lo al pacte amb el PP o que, simplement, la pròrroga sigui rebutjada pel Congrés dels Diputats. Les competències tornarien a les comunitats autònomes i s'acabaria el comandament únic i la centralització en les decisions. Aquest és l'únic camí per a la unilateralitat empresa des del primer moment per Pedro Sánchez.

El moviment d'Urkullu, en línia amb el que defensa el president Quim Torra des de fa setmanes, suposa una nova confluència en els últims temps. És una dada a tenir en compte ja que qualsevol cosa que pogués semblar-se a un mínim consens entre els governs basc i català sí que faria saltar les alertes a la Moncloa. Seria una unitat que multiplicaria.