Ciutadans, la formació que pretenia ser la regeneradora de la cosa pública a Espanya i que sense cap pudor ha portat el germen de l'odi i la divisió a la vida política catalana, ha atacat sense cap mesura la llengua i l'educació catalana i s'ha referit al president de la Generalitat i la resta de líders independentistes indistintament com a nazis, colpistes o supremacistes, ha travessat aquest 26 de desembre una barrera que els seus socis europeus tenen marcada de color vermell. L'acord triangular amb Vox i el PP per aconseguir la presidència del Parlament andalús i que en qüestió de setmanes tindrà continuïtat al govern de la Junta ja és una realitat. El cordó sanitari impulsat per Susana Díaz no ha funcionat i la formació nítidament franquista té una autopista per entrar a les institucions. Gràcies Rivera! Gràcies Arrimadas!

S'ha acabat definir-se com a liberals i europeistes i donar lliçons per allà on passen. Ciutadans és una formació de dretes que pretén absorbir el PP i no fa escarafalls als acords amb la dreta més dura, la que es proclama franquista, té comportaments xenòfobs i advoca per derogar les lleis de violència de gènere. Són només algunes de les mesures estrella de la formació que amb la seva dotzena d'escons ha posat al descobert la veritable cara de la formació taronja.

Andalusia necessita un canvi polític que faci fora del govern el partit de Susana Díaz, el PSOE, que ha empobrit la comunitat amb una política clientelar i l'ha situat en una cotes de corrupció institucional molt elevades. Dos expresidents de la Junta estan processats —Manuel Chaves i José Antonio Griñán— pel multimilionari frau dels ERO i l'entrada a la presó, almenys del segon, per a qui la fiscalia demana sis anys de condemna per malversació continuada, es considera feta. Però Vox no hauria d'haver estat una de les potes del canvi.

Quan Inés Arrimadas pugi a la tribuna d'oradors del Parlament de Catalunya i llanci tota mena d'improperis a Quim Torra o a qualsevol membre del Govern, la seva defensa serà a partir d'ara gairebé de manual. Pactar amb Vox els donarà poder, satisfarà José María Aznar i els sectors més durs de l'Estat, començant per la judicatura. De nazis i supremacistes, en parlaran, en tot cas, els independentistes. Els de Ciutadans, mai més.