Si res no es torça, d'aquí a molt poques setmanes la cinquena onada de la covid-19 haurà arribat a la fi, ja que els indicadors que publica cada dia la Conselleria de Salut així ho avancen. Com en les altres quatre ocasions anteriors, la recomanació ha de ser la mateixa: màxima precaució i no abaixar la guàrdia, ja que, malgrat el retrocés evident, aquest dimarts s'han notificat 26 noves defuncions a Catalunya. Que són moltes.

Si al final del curs escolar es va començar a somiar amb un estiu pràcticament normal, les revetlles, les festes de final de curs i l'explosió de sortides nocturnes a la franja d'edat més jove ―la que més esforç va fer en les èpoques més dures de la pandèmia― de seguida van engegar en orris les previsions. Es van produir errors, certament, com ha reconegut el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. El resultat ha estat un estiu per sota de les previsions, molt pensat en clau de turisme interior i caldrà esperar a setembre per saber quina ha estat la factura de tanta absència de turisme estranger.

A diferència de l'any passat, que les restriccions eren més severes a tot l'Estat i entre comunitats, aquest estiu s'ha produït una situació nova i curiosa: la mobilitat de desenes de milers de joves entre comunitats a la recerca de les restriccions més laxes possibles: Madrid, una vegada més, ha destacat especialment, amb el lleure nocturn obert i el tancament a les tres del matí. Com Extremadura i Castella-la Manxa. I això que les dades no són millors, ja que la incidència acumulada (IA) a Madrid en els últims 14 dies és de 676,2 i a Catalunya de 613,9 i, en canvi, les mesures són força més dràstiques aquí que allà.

Les últimes dades de població vacunada per sobre dels 16 anys i amb tota la pauta completa són una bona notícia, però, com assenyalen els últims estudis, caldrà augmentar aquest percentatge per arribar al que es considera necessari per aconseguir la immunitat de grup o de ramat. El fet que s'hagi obert la vacunació sense cita a partir dels 12 anys aquest dimarts en diversos punts del país busca facilitar la tornada amb més garantia a les escoles i assolir la cobertura més gran al més aviat possible.

En la mesura que la vacunació assoleixi el 80% de tota la població, les possibilitats d'una sisena onada a la tardor s'allunyaran. Però, per a això, encara falta temps.