Ja sé que a Madrid ningú no en farà cas i es repetirà una vegada més la vella cançó que són polítics desinformats o bé que han estat manipulats o bé que no són la majoria de l'Assemblea Nacional francesa. Però la carta publicada aquest diumenge a Le Journal du Dimanche per 52 diputats denunciant la repressió duta a terme per les autoritats espanyoles dels electes catalans i expressant la seva preocupació i desaprovació pel que consideren que és una violació de les llibertats fonamentals i de l'exercici de la democràcia és tota una bufetada als presidents Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, als ministres d'Exteriors del Regne d'Espanya des que es va iniciar el 2012 i per extensió al deep state espanyol que hi ha participat directament o l'ha encobert.

El ministre Borrell, que paradoxalment serà el pròxim cap de la diplomàcia europea, acaba de rebre una de les més sonores bufetades en els seus anys al capdavant d'Exteriors, i no per un grup polític determinat, sinó per un selecte grup de parlamentaris de diferents formacions que inclou ideologies molt diferents des del centre liberal a l'esquerra. Formaran part del seu llegat la repressió que ha provat de minimitzar o de negar, la baralla amb cancelleries o amb mitjans de comunicació internacionals per no acceptar el seu punt de vista en el conflicte català o, simplement, per negar la veritat. España Global, el seu últim invent amb categoria de secretaria d'estat que dirigeix l'exdiputada d'UPyD, Irene Lozano, també forma part de la seva herència.

Una de les anàlisis més errades de la política espanyola ha estat pensar que, amb el temps, el conflicte català s'acabaria diluint com un terròs de sucre en un vas d'aigua. El famós suflé del qual tant s'ha parlat i que primer era conseqüència de la crisi econòmica i després de la manipulació de les autoritats independentistes. El suflé que va portar a votar a més de dos milions de persones l'1-O i a celebrar diverses manifestacions de més d'un milió de persones cada 11 de setembre. Manuel Valls, que continua sense entendre res del que passa a Barcelona, ha titllat els 52 diputats francesos d'irresponsables i ignorants, paraules gruixudes de qui hi ha estat molt per sota de les expectatives electorals que va despertar.

Ja al març, 41 senadors francesos van denunciar la repressió dels polítics catalans davant del menysteniment de les autoritats espanyoles. La posició espanyola no canvia però la massa independentistes tampoc es redueix. I un dia són parlamentaris francesos, un altre del Regne Unit o d'Alemanya o de qualsevol altre país europeu. I Borrell continua traient pit de la seva acció política. I Pedro Sánchez diu que és un conflicte entre catalans. Certament, no és només miopia.