Les cròniques dels actes de celebració del 12 d'Octubre a Madrid i de la parada militar que s'ha celebrat al passeig de la Castellana expliquen que el sentiment nacionalista espanyol hi ha estat més present que mai i que hi ha hagut una certa sensació d'alleujament per haver aturat la declaració d'independència de Puigdemont i que "els seus efectes" hagin quedat provisionalment en suspens, per donar pas a una negociació. La política té aquestes coses, que cadascú les llegeix com vol i, fins ara, el Govern espanyol no ha fet res més que equivocar-se en tots els moviments que ha tingut davant seu. Em temo molt que interpretar el temps mort en què ens trobem com el que pretén, una rendició política de l'independentisme en tota la regla, està lluny de ser el missatge que rebrà dilluns, quan el Govern concreti la resposta al requeriment que li ha fet Mariano Rajoy.

Valdria la pena que el Govern espanyol deixés de banda la supèrbia, explorés la negociació i acceptés una mediació internacional de les moltes que hi ha sobre de la taula. Puigdemont i Junqueras han agafat aire, no han fet un pas enrere. Entre altres coses, perquè el referèndum de l'1 d'octubre, la participació i el resultat, marcaran els passos de la política catalana dels dies vinents. El vicepresident ha estat prou clar aquestes últimes jornades, descartant eleccions a Catalunya en la situació actual, perquè entén que aquest no ha estat el mandat dels que van secundar l'1-O ni el compromís amb què es va obtenir la victòria electoral el setembre del 2015.

És possible, també, que el Govern espanyol faci una cara davant de l'opinió pública i per dins pensi una altra cosa. De fet, dos ministres tan rellevants com la titular de Defensa, María Dolores de Cospedal, i el titular d'Exteriors, Alfonso Dastis, han mantingut alt el nivell d'amenaça als independentistes. La primera ha assenyalat que estava "gairebé segura que l'Exèrcit no hauria d'intervenir a Catalunya" i el segon, que no descartava la detenció de Puigdemont. Això, el mateix dia que Defensa filtrava acuradament quins serien els seus moviments si el Govern espanyol li encarregava donar suport a Catalunya a la Policia Nacional i a la Guàrdia Cvil.

L'aturada del partit no serà eterna i el president Puigdemont, a les amenaces del 155 davant l'oferta de diàleg que havia proposat, ha contestat simplement amb "entesos". Que vol dir alguna cosa així com "oportunitat perduda".