Amb gairebé tantes incerteses a sobre de la taula com carpetes cal començar a tancar com més aviat millor, el Govern es prepara per a la desescalada real a partir del dilluns 9 de maig, que serà el primer dia en què els ciutadans podran començar a veure una certa sortida del túnel a tants mesos de sacrifici i tantes vides perdudes. Les vacunes han obert el llindar d'una nova etapa que es visualitzarà en coses tan quotidianes com poder sortir a sopar fora fins a les 23 hores. El fet que el govern de Pedro Sánchez hagi descartat la pròrroga a l'estat d'alarma deixa en els llimbs legals algunes de les mesures que puguin acabar aplicant les comunitats autònomes i passaran a tenir més importància els tribunals superiors de justícia de cada una d'elles. En el cas de Catalunya, el TSJC pot acabar havent de decidir moltes coses, però això també dependrà del consens que sigui capaç d'assolir el Govern amb els partits de l'oposició i els sectors empresarials afectats.

L'objectiu és arribar a l'estiu amb els nivells més baixos que ara respecte a velocitat de contagi, nombre d'afectats i pressió hospitalària. Només en aquestes condicions es podran garantir uns mesos de juliol i agost mínimament normals. No és un objectiu inassolible, ja que la rapidesa amb què avança aquestes últimes setmanes l'administració de vacunes ha ajudat l'optimisme. El maig serà un mes clau si els subministraments continuen al ritme actual i no es genera cap nou problema.

Tot el sector del lleure està esperançat que a partir de dilluns dia 9 pugui donar-li la volta a la situació com un mitjó i pugui començar a veure la sortida del túnel. El mateix passa amb la restauració, on les reserves ja es comencen a produir. Es pot esperar que el Govern encara en funcions sigui capaç d'empatitzar amb un sector que s'ha vist especialment maltractat. Menys preocupar-se pel que acaba fent la gent, que ha actuat amb grans dosis de responsabilitat, i més per crear les condicions perquè els diferents sectors puguin reactivar-se com més aviat millor.

Si les negociacions entre Esquerra i Junts no tornen a descarrilar, cap a mitjans de mes el candidat Pere Aragonès podria reclamar a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que convoqui la sessió d'investidura. La tercera i definitiva. Hi ha molta tela per tallar, començant ara per la nova estructura del Govern i el repartiment de conselleries. ERC ja ha lliurat un document en el qual Junts entén que surt bastant malparat. La formació de Puigdemont planteja una cosa més simple —que, com a punt de partida, la negociació s'iniciï tenint ells les competències que tenia Esquerra—, la qual cosa no vol dir, ni de bon tros, més fàcil. Encarrilades les qüestions estratègiques i programàtiques s'entra, diguem-ho clarament, en el repartiment de poder. I això sempre fa sortir butllofes.