De les quatre opcions que tenia a sobre la taula Josep Maria Bartomeu —dimitir immediatament, convocar eleccions a l'octubre, comicis al gener i presidencials al març— ha escollit clarament la pitjor per al club. Els comicis no seran fins a la primavera —a partir del 15 de març— i es perdrà un any en planificar el Barça del futur. Bartomeu tira a la paperera tota la pròxima temporada i escull una opció que només té per objectiu guanyar temps en el terreny esportiu amb el comiat de Quique Setién i el fitxatge d'un nou entrenador, presumiblement l'holandès Ronald Koeman, i, el que és més important, disposar d'uns mesos que són molt importants per poder presentar uns resultats econòmics que no deixin el club en pèrdues amb les lògiques conseqüències per a l'actual directiva.

Amb l'estadi tancat perquè els socis del club puguin expressar la seva opinió en aquest delicat moment institucional, Bartomeu deu pensar que res no s'oposa al seu camí i que pot fer literalment el que vulgui. En un altre moment de la història, el malestar de la grada seria insuportable per al president, però el coronavirus ha canviat radicalment la situació. Davant d'aquest panorama, el barcelonisme només té dues alternatives: conformar-se amb la imposició de Bartomeu o iniciar els passos per presentar una moció de censura al president d'acord amb els estatuts del club.

El primer camí suposa acceptar, a la pràctica, una altra temporada com totes les últimes i deixar el club en respiració assistida i mancat de l'impuls que tant necessita una entitat com la barcelonista per tot el que representa un club com el blaugrana. El segon és enormement complicat i cal saber-lo amb temps, sobretot amb tots els candidats jugant obertament les seves cartes per al dia després. Però la moció de censura és l'únic moviment des de fora del club que tornaria la veu al soci, sense esperar al mes de març. Després de sis anys de mandat, l'herència de Bartomeu no pot ser un any més de desprestigi del club i d'un malbaratament econòmic en fitxatges que s'apropa als 800 milions d'euros.

El barcelonisme ha de decidir entre un cop de timó i deixar de posar pedaços perquè el president conservi la poltrona o iniciar al més ràpidament possible una etapa nova que no serà gens fàcil, ja que l'actual junta directiva ho ha deixat tot com un solar i el primer que farà falta serà capacitat i audàcia per aconseguir nous ingressos. Per això, com més aviat millor, i la moció de censura és l'única via.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat