La Conselleria de Salut ha denunciat aquest dijous que fins i tot un 10% de les persones convocades per a la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus, en el que portem del mes d'agost, no s'han presentat a la cita que tenien programada, i han prioritzat la seva agenda vacacional. Un 10% són moltes desenes de milers de persones, preferentment joves entre els 20 i els 40 anys, la franja que més està costant que arribi al 50% de la pauta completa. El fet que les dades d'evolució de la cinquena onada hagin millorat substancialment és una altra de les raons que s'addueixen des del departament per provar d'explicar el relaxament que s'està produint.

Simultàniament a aquesta notícia, s'ha conegut un estudi del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la covid-19, integrat per metges i investigadors, que han elevat la immunitat de grup fins al 85% de la població vacunada, deixant clarament enrere la franja que s'havia establert del 70%. Per això s'ha obert la vacunació a partir dels 12 anys i és també necessari reforçar les franges per sota de 40 anys. En la de 30-34 anys, el percentatge de joves amb pauta completa no arriba al 30% i per sota de 20 anys no assoleix el 20%.

En aquest context és normal la preocupació de Salut, perquè en les onades anteriors s'han vist dues pautes de comportament quan ha baixat l'alarma sanitària i les restriccions: la relaxació de la ciutadania primer i l'arribada d'una nova onada, després. Ningú no sap del cert si hi haurà o no sisena onada, però és evident que una vacunació massiva que superi la franja del 60% actual i s'apropi al 80% acabarà fent que tinguem una tardor i un hivern més tranquil.

I no deixa de ser una gran irresponsabilitat que els que tenint una cita prèvia ni tan sols es personin al centre mèdic al qual han estat convocats, perquè a més pot posar en risc el període entre la primera i la segona dosi. També és un gest d'insolidaritat i d'egoisme que costa d'entendre. A un mes de l'inici del curs escolar és necessari un últim esforç sensibilitzador de tots aquells que pensen que amb el nivell de població vacunada, no passa res si ells no ho fan.

S'està veient una certa reinfecció de persones ja vacunades, encara en percentatges molt petits, però la variant delta de la cinquena onada és més resistent que les anteriors. La preocupació per augmentar el percentatge de població vacunada no és una cosa exclusivament catalana. La cancellera Merkel ha decidit tractar de manera diferent els alemanys vacunats -només el 55% amb pauta completa- i els que no ho estan. Així, el govern alemany deixarà de pagar tests de coronavirus a les persones que no estiguin vacunades i només seran gratuïts per als que tinguin la pauta completa. També obligarà a presentar tests d'antígens o PCR negatius en determinats espais públics.

La lluita a tot arreu és idèntica: vacunar, vacunar i vacunar.