Segons sembla, aquest diumenge arriba un temporal de vent huracanat a la majoria de comarques catalanes. No és, tanmateix, l'única tramuntanada que hi ha a la vista si deixem de banda els informes meteorològics i fem cas dels informes d'incidències polítiques per a les pròximes hores i que han dut, segons fonts oficials, fins i tot a alterar substancialment el programa del rei Felip VI per a la seva visita dilluns a Barcelona i el lliurament de premis de la Fundació Princesa de Girona el dia 4 a les 18 hores. Volen evitar així els diferents actes de boicot a la monarquia convocats per a aquest dilluns a la capital catalana.

D'aquesta manera, la família reial avançarà 24 hores el trasllat a Barcelona i, en comptes d'allotjar-se al Palauet Albeniz, la seva residència oficial, ho farà, segons s'ha anunciat oficiosament, a l'hotel Joan Carles I, a escassos metres del Palau de Congressos. L'objectiu no és cap altre que assegurar la celebració de l'acte i garantir que qualsevol boicot està condemnat al fracàs. Dels nervis que el lliurament de premis pogués ser suspès en dona compte aquest dissabte el cronista oficial José Antonio Zarzalejos. L'exdirector d'ABC crida a garantir la celebració "costi el que costi", ja que la hipòtesi de suspendre la visita i el lliurament de premis "resultaria un fracàs catastròfic de l'Estat, que entraria en barrina". I recorda George Gordon Byron, sisè lord Byron, destacada figura de la poesia romàntica anglesa, en una dels seus cèlebres frases: "Amb prou feines són suficients mil anys per formar un Estat, però n'hi pot haver prou amb una hora per reduir-lo a pols".

En qualsevol cas, tant si trasllada aquest diumenge a Barcelona, com s'insisteix, com si es recupera el programa inicial, és obvi que la visita es troba immersa en unes circumstàncies especials. Costarà d'explicar molt la primera hipòtesi, ja que transmet una situació d'excepcionalitat i d'hostilitat al cap de l'Estat però també d'espant per part de la Casa Reial. Les diferents convocatòries de rebuig, començant per la dels CDR a una cassolada a les 20:30 hores davant de l'hotel, remarcaran una situació de desacord amb una part important de la societat catalana. No és només l'independentisme -els representants institucionals del qual restaran absents de l'acte- el que avui rebutja l'actitud de la monarquia amb el tema català. La dimensió social del rebuig és el principal taló d'Aquil·les d'un Rei que, volent guanyar aplaudiments fàcils a Espanya, ha perdut, potser de forma irremeiable, Catalunya.