Des d'aquest divendres, les principals restriccions que encara eren vigents a Catalunya a conseqüència de la covid-19 desapareixeran i es recuperarà el 100% de l'aforament en l'esport a l'aire lliure (inclosos els estadis de futbol), els equipaments culturals, i els bars i restaurants. Al final, la Generalitat ha afluixat la corda i s'alinea amb la majoria d'autonomies que ja havien acabat a finals de setembre les restriccions davant la bona evolució de la vacunació i el retrocés en les ocupacions de llits hospitalaris i d'ingressats a l'UCI.

Així es fa el salt definitiu perquè tot l'engranatge productiu torni a funcionar a bon ritme després de tants mesos d'obertures, restriccions, noves obertures i tancaments imprevistos. Ara sí que es pot assenyalar que passem de la nova normalitat a una situació que s'assembla, més que en cap altre moment, a l'inici del coronavirus. I amb això la fase d'emergència en què es trobava Catalunya, passa a fase d'alerta.

L'anunci del president Pere Aragonès es produeix en un moment que l'economia espanyola torna a donar símptomes preocupants i que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat aquest mateix dimarts cinc dècimes el creixement que va pronosticar el juliol deixant-lo en el 5,7%, i també enmig d'enormes incerteses pel preu de l'energia, la crisi de la inflació i les turbulències procedents de la Xina enmig d'enormes debats sobre si el país asiàtic es troba en portes d'una enorme crisi immobiliària.

Continuarà sent necessària la màscara en espais tancats i no arriben a recuperar el 100% de l'aforament els esdeveniments esportius d'interior (80%) i locals de lleure nocturn (70%), on continua sent necessari el certificat covid. Per cert, tants mesos d'espera perquè entrés en vigor sembla que no han estat suficients perquè no tingués tots els errors que presenta amb ciutadans catalans vacunats en altres Estats, molts d'ells joves d'Erasmus vacunats a tercers països, que no aconsegueixen emetre's el maleït paper.

A la bona notícia que suposa el final de les restriccions només li falta una sensibilització més gran de la població que encara no s'ha vacunat. Els experts creien que el certificat covid al lleure nocturn faria que les franges d'edat amb percentatges amb menor vacunació anessin finalment a inocular-se. No ha estat així i el percentatge amb la pauta completa se situa en el 82% en els majors de 12 anys i en el 73,1% en el conjunt de la població, mentre que la més baixa, entre 20 i 34 anys, és amb el voltant del 65% dels joves vacunats. Són bones xifres en comparació amb altres països del nostre entorn com Alemanya o França, però encara insuficients per assolir una situació del tot tranquil·litzadora.