El Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat acaba de fer públic un baròmetre on es puntuen les diferents institucions que tenen, en més o menys grau, una incidència sobre la societat catalana. En total, són 20 les institucions sobre les quals es pregunta als enquestats i agafa un ventall prou ampli que va des de les Universitats a la Unió Europea passant per l'Exèrcit o l'Església Catòlica. Doncs bé, d'aquest ampli llistat, la monarquia, amb un 2,44, és la pitjor de totes les institucions per als catalans.

L'acompanyen en aquest vagó de cua la banca i l'Església Catòlica. Que la monarquia espanyola no aixeca cap és una obvietat, la pregunta és si té marge per revertir aquesta situació i gaudir de la posició que tenen altres monarquies europees. No sembla, ni molt menys, que això es pugui produir, ja que el desacord entre la societat catalana i la família reial és molt alt i es fa directament responsable Felip VI de l'escalada repressiva contra l'independentisme. Un clar exemple d'això és el marc en què s'han produït les seves últimes visites a Catalunya: enmig d'un excepcional desplegament policial per contenir les fortes protestes ciutadanes.

Que lluny que són, per exemple, la valoració de la institució monàrquica a Noruega, 9,3; Regne Unit, 7,6, o Països Baixos, 7,3. És important el cas de la Reina d'Anglaterra, que malgrat el referèndum d'independència celebrat a Escòcia el 2014, va superar l'escull amb una aparent distància que no va incomodar els independentistes. Aquí ha succeït tot el contrari i la institució monàrquica ha utilitzat el conflicte amb Catalunya per consolidar-se, un fet que és dubtós que s'hagi produït a Espanya, però que ha deixat una empremta de desacord irreversible a Catalunya.

La puntuació del 2,44 no deixa cap dubte per més que en això, com en tantes altres coses, sigui més còmode amagar el cap sota l'ala que voler afrontar el problema.