S'ha passat de frenada Albert Rivera en l'envestida contra Pedro Sánchez per la seva tesi doctoral? Ho ha fet per protegir-se, ja que el currículum que havia divulgat durant aquests anys tenia moltes zones fosques? Té el sostre de vidre el president de Ciutadans amb el seu currículum, diverses vegades modificat en les últimes hores, en el qual apareixen i desapareixen doctorats, màsters i fins i tot un doctorand en Dret Constitucional? Doctorand, el nou mot que fàcilment es pot confondre amb doctorat, encara que en el cas de Rivera ni la segona cosa ni la primera. La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona es va encarregar de punxar el globus de manera taxativa: no ha fet cap tesi i, per tant, no se'l pot considerar doctor; i tampoc no està matriculat per fer-la, per tant, tampoc no és un doctorand. Punt i final.

Sembla evident que el president de Ciutadans ha recollit aquestes últimes hores el bumerang que va llançar, a mitjans de setmana, contra Pedro Sánchez, a qui va acusar de plagiar la seva tesi doctoral i ha portat contra les cordes, fins a obligar-lo a publicar-la en contra de la seva voluntat. La tesi en qüestió, titulada "Innovaciones de la diplomacia económica espanyola: análisis del sector público 2000-2012", ha resistit la prova després de passar diferents controls de programes informàtics per detectar si pot considerar-se o no una tesi copiada. Una altra cosa és el nivell de la tesi doctoral i si es mereixia o no el cum laude amb què va ser qualificada per la Universitat Camilo José Cela. Però no era aquest el debat que va obrir Rivera i determinada premsa de Madrid contra Sánchez. La discussió era plagi sí o plagi no i, ara com ara, Sánchez se'n surt, del combat tècnic encara que, això sí, pateix un desgast polític enorme.

Però tornem a Rivera: què ha passat amb el seu currículum que, quan es va iniciar en política el 2006 era tant florit de titulacions, fins a l'actualitat, que és molt més auster? El president de Ciutadans arriba al cap de setmana com el caçador caçat per més que tendeixi a no enrojolar-se mai i els seus col·laboradors hagin sortit en bloc a defensar-lo. És tan confús i irregular el que ha acabat fent amb el seu currículum que si no fos qui és el seu partit li podria aplicar perfectament el que es diu als Compromisos per a la regeneració democràtica que va presentar Cs. És molt clar el que dictamina el codi ètic dels taronges en aquests casos: apartar de qualsevol càrrec públic o de partit tot representant que hagi falsificat o enganyat en relació amb el seu currículum o la seva qualificació professional o acadèmica.

Alguna cosa a dir, Albert Rivera?