La crisi d'aquest estiu entre els Estats Units i la Xina per la visita de la presidenta de la cambra americana, Nancy Pelosi, a Taiwan encara porta cua. El Ministeri de Comerç de la Xina ha qualificat avui "d'intimidació" la decisió recent del Departament de Comerç dels Estats Units d'impedir a les empreses o individus xinesos comprar alguns semiconductors i materials de fabricació nord-americà. L'acció del país nord-americà "viola l'esperit de cooperació" entre tots dos països i "perjudica els interessos legítims de les empreses xineses i nord-americanes", assenyala un comunicat publicat a la pàgina web de la cartera comercial.

La Xina s'enfada

Així doncs, el país asiàtic acusa els Estats Units "d'obstaculitzar greument" els intercanvis econòmics i comercials normals entre les dues potències, "qüestionar les regles del mercat i l'ordre econòmic i comercial internacional" i "posar en risc l'estabilitat de les cadenes de subministrament industrials". Així mateix, el Ministeri insta a Washington "aturar immediatament les seves irregularitats i brindar un tracte just a les empreses de tot el món, incloses les empreses xineses".

Estem davant la Chip War

Divendres passat, l'administració del president Joe Biden va emetre noves regulacions agressives , destinades a dificultar l'accés a la Xina i la construcció de semiconductors de gamma alta. Amb la publicació de Chip War, un nou llibre sobre lluites globals sobre semiconductors, escrit per Chris Miller, professor associat d'història a la Fletcher School de la Universitat de Tufts i membre visitant de l'American Enterprise Institute, es posen les bases d'aquest veto.

Torna el Made in America

Cal recordar que la iniciativa nord-americana impedirà a companyies o individus xinesos accedir a microxips o components fabricats als Estats Units, cosa que limitarà la seva capacitat per fabricar peces necessàries per al funcionament de superordinadors o sistemes militars avançats.

Segons les noves regles, qualsevol companyia estrangera que proporcioni aquest tipus de materials fabricats als Estats Units a empreses o individus xinesos podria ser inclosa al seu torn a la llista d'entitats sancionades del Departament de Comerç, estem demostrant que el 'Made in America' (Fabricat als Estats Units) no és un eslògan, és una realitat", va dir Biden, que va preguntar "on està escrit que els Estats Units no poden tornar a ser el líder mundial en manufactures".

Davant la guerra comercial oberta amb Washington des del març del 2018 i les creixents tensions diplomàtiques, Beijing ha anunciat diverses mesures i plans per impulsar la indústria nacional dels semiconductors, en què segueix depenent de fabricants exteriors.