L'startup catalana Wallbox, especialitzada en solucions de càrrega elèctrica, ha anunciat aquest dimecres que obrirà a Arlington, Texas, la seva primera planta als Estats Units, que es preveu que comenci a produir durant el juny de 2022. Segons ha informat en un comunicat, la companyia estima que aquesta nova planta aconseguirà fabricar 290.000 unitats de recàrrega elèctrica el 2027 i aconseguirà una capacitat total de 500.000 unitats el 2030.

En concret, Wallbox tindrà des d'un inici a Texas línies de producció per a la versió americana dels carregadors Pulsar Plus i per al primer semestre de 2023 preveu produir també Quasar i Supernova. Aquesta serà la quarta fàbrica de Wallbox, que cal sumar a la que a l'octubre obrirà a la Zona Franca de Barcelona, a la ja operativa a Sant Andreu de la Barca i a la que té amb una filial conjunta a la Xina.

La planta dels Estats Units "exercirà un paper fonamental en l'ampliació de la presència de la companyia a Amèrica del Nord, un mercat que està donant un gran impuls a l'electrificació d'automòbils, ja que l'Administració Biden té com a objectiu que el 50% de totes les vendes de cotxes nous siguin de cotxes elèctrics per 2030", diu l'empresa a la seva nota de premsa. A més, segons apunta l'empresa, aquesta nova fàbrica comportarà la creació de 250 llocs de treball directes.

El conseller delegat de Wallbox, Enric Asunción, ha destacat que "els mercats nord-americans de l'automoció i l'energia es troben en un punt d'inflexió" i ha pronosticat que "l'electrificació de l'automoció s'accelerarà significativament a causa de les iniciatives destinades a complir amb els ambiciosos objectius d'emissió de gasos d'efecte hivernacle, la qual cosa augmentarà considerablement la demanda de les nostres solucions". "Aquesta nova fàbrica serà un pas decisiu en la nostra expansió al mercat nord-americà", ha celebrat.

Wallbox ha triat Arlington com a lloc on obrir la seva primera fàbrica als Estats Units "per una sèrie de factors, que inclouen la posició de la ciutat com a centre de trànsit entre les costes Est i Oest, el seu accés a corredors vials que creuen el país i la seva ubicació central pel que fa a altres ciutats importants de la regió, com Dallas i Fort Worth". 

Entrada en borsa

Des del passat mes de juny, Wallbox cotitza a la Borsa de Nova York. L'operació va permetre a l'empresa catalana captar 330 milions de dòlars de finançament, incloent-hi una inversió privada, totalment subscrita, de 100 milions de dòlars, liderada per Janus Henderson Investors, Luxor Capital, Cathay Innovation i Kensington Capital Partners.

Segons va informar la mateixa empresa aleshores, el valor implícit proforma de la companyia resultant de la combinació de negoci, que mantindrà aquest nom i cotitzarà sota el codi WBX, és d'aproximadament 1.500 milions de dòlars, més de 1.200 milions de dòlars. Els consells d'administració de Kensington i Wallbox han aprovat l'operació, que s'espera que es completi en el tercer trimestre de l'any.

Imatge principal: Enric Asunción, fundador i CEO de Wallbox - ACN