Ja fa més de tres mesos que va entrar en vigor la nova reforma laboral i els efectes ja s'estan notant al mercat. En el darrer trimestre la contractació indefinida ha arribat a màxims històrics, ja que la nova llei dificulta molt la creació de llocs de treball temporals. Es tracta d’una dada positiva que suposa un primer pas per posar fi a la precarietat que viuen molts sectors, però que amaga un problema de rerefons: aquesta nova ocupació l’ha creat únicament el sector privat perquè les administracions públiques han seguit optant per la contractació temporal. 

Segons la darrera Enquesta de la Població Activa, en els primers mesos de l’any el nombre de contractes indefinits en empreses privades va augmentar en 222.000 a tot l’Estat respecte al trimestre anterior —arribant a la xifra històrica de 12,8 milions de persones indefinides—  mentre que en aquest mateix període les administracions en van destruir 58.000. Es tracta d’una tendència que ja fa molts anys que dura i que, de moment, ni la reforma laboral ha aconseguit revertir. En concret,  la temporalitat al sector públic ja suposa més del 32%, respecte al 22% del privat.

Bones notícies: la pandèmia ja no es nota al mercat laboral

D’altra banda, si bé és cert que l’atur ha augmentat tant a l’Estat com al nostre país, un fet habitual en aquest període de l’any, les empreses han recuperat el nombre d’assalariats de 2019, abans de la covid. Els ERTO han acabat i ja es pot afirmar que, amb les dades sobre la taula, el mercat laboral ha tornat a la “normalitat”. Això sí, tot i tornar a la mateixa xifra de treballadors, hi ha un 7% més d’indefinits que a la prepandèmia. 

A més, cal destacar que la crisi del coronavirus també ha fet créixer el sector públic per l’augment de contractació en personal sanitari o professorat. Actualment, el 20,5% de la població activa treballa a la pública, un percentatge un punt superior al del 2019. 

La situació a Catalunya

La taxa d'atur a Catalunya durant el primer trimestre va incrementar-se una dècima respecte a finals de 2021, situant-se en el 10,23%, segons les dades publicades aquest dijous en l'Enquesta de Població Activa (EPA). Malgrat el repunt, es tracta de la segona taxa més baixa des del 2008 i es manté més de tres punts per sota la mitjana espanyola, amb una taxa d'atur del 13,65%. Catalunya va tancar el primer trimestre amb 394.200 desocupats, 1.200 menys respecte al darrer desembre i 105.500 menys en comparació a l'exercici anterior. Pel que fa a les dades d'ocupació, el país sumava més de 3,45 milions de persones ocupades el darrer dia de març, 40.900 menys que el darrer trimestre, però 83.400 més en termes interanuals.