Segurament en els darrers mesos has notat que els bars han apujat el preu del cafè o que la teva cistella de la compra s’ha encarit. Després d’un 2021 de contínua escalada, aquest 2022 gairebé tots els aliments són més cars. Es calcula que omplir el rebost ens costa ara un 5,5% més, la taxa més alta des de fa vint-i-nou anys. En aquest context, un dels productes que més ha pujat és el cafè, que pràcticament ha doblat el seu valor. Per què?

Tres motius principals

Bàsicament, hi ha tres motius que expliquen aquest fenomen. El primer es deu a un factor productiu. El darrer any ha estat nefast a Sud-amèrica, el principal productor mundial, ja que s’hi han produït episodis climàtics extrems. Al Brasil, per exemple, han patit unes grans glaçades, mentre que a Colòmbia s’hi han viscut inundacions. Això ha provocat que en un any la producció hagi caigut al voltant d’un 20%. 

Per contra, el segon motiu és que s’ha produït un augment de la demanda. La pandèmia ha fet créixer el consum de cafè arreu del món, especialment a casa. Un canvi d'habits de consum que ha fet desequilibrar encara més la balança oferta-demanda. 

Per si no fos prou, vivim una crisi mundial de transport i subministrament, que ha encarit tots els processos: des de transportar-lo fins a casa nostra, fins a torrar-lo o envasar-lo. Tots els materials del procés de producció i distribució del cafè també s’han encarit. En són alguns exemples els plàstics o el paper, en bona part, derivat per l’augment del cost de l’energia, que ha obligat les empreses intermediàries a apujar preus i inflar, encara més, la bombolla. 

cafe unsplash

El preu dels aliments, pels núvols

Tot i que el cas del cafè és esgarrifant, cada cop són més els aliments que s’encareixen. Segons les darreres de l'IPC, l'aliment que més ha disparat el preu és l’oli: un 22%, perquè la collita d’aquest any no ha estat gens bona. També ho han fet la majoria de begudes, com l’aigua, els refrescos o sucs en un 7,6%, igual que la carn de conill, pollastre i porc, que ha augmentat un 4,7%, un 3,5% i 1,5% respectivament. En aquesta línia els ous han pujat un 4% i la fruita un 3,5%.  Per exemple, els tomàquets d'amanida s'han encarit un 16,9%, les peres han pujat un 15,6%; i les pomes, un 15%.

Es tracta d’una situació provocada per l'increment inflacionista en costos energètics, primeres matèries i auxiliars, així com les dificultats d'aprovisionament, que en conjunt suposen una seriosa amenaça per a les empreses i l'ocupació del sector.

El pitjor de tot és que és previsible que la tendència a l'alça dels preus es mantingui en els pròxims mesos, vistes les previsions sobre els preus de l'electricitat i els carburants. Davant d'aquests increments els sindicats ja reclamen un augment dels salaris conforme amb l'augment de la inflació.

Alerta amb la tècnica per camuflar la pujada de preus

Davant tot això, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llençat una alerta per la pràctica que moltes empreses estan aplicant per camuflar la pujada de preus quan anem a comprar als supermercats.  Es tracta de reduir el gramatge dels productes. És a dir, en el mateix envàs posar-hi menys producte. Per això, des de l'organització recomanen comprovar exactament el preu per gram i no deixar-nos emportar pel packagin. En aquest sentit, l'OCU  ha advertit que també hem d’anar amb compte amb els lots estalvi o els packs familiars, ja que solen fer servir la mateixa estratègia.