El president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, ha reclamat al Govern central que treballi per recompondre les relacions amb la Generalitat i emprengui mesures concretes: "A més de dialogar cal fer alguna cosa". Més concretament, Vega de Seoane ha participat en la conferència 'Reflexions sobre Catalunya' juntament amb l'exministre i exlíder del PP a Catalunya, Josep Piqué; el president de SCC, Mariano Gomà, i el membre de la direcció de l'entitat Ferran Brunet. Seoane ha aprofitat per rebaixar el to.

En concret, el també president de DKV Seguros ha posat com a exemple que materialitzar el Corredor del Mediterrani és una obligació que té el Govern central i considera que "no és raonable que aquest tipus de coses s'utilitzin per negociar". "No s'hauria de jugar amb això com a carta per negociar, sinó que aquestes coses cal fer-les", ha insistit després de considerar que aquest tipus de projectes permetria millorar l'encaix de Catalunya a Espanya.

De fet, augura que si el Govern central passa del diàleg a l'acció es podrà "contribuir a baixar una mica la tensió" entre l'Estat i la Generalitat, i anima la societat civil a pressionar perquè es pugui assolir aquest escenari. "No hauríem de concentrar-nos en qui té la culpa, el fet és que som aquí i cal buscar formes de sortida", ha reiterat, assumint que el Govern central ha gestionat els temes emocionals amb Catalunya amb malaptesa i poca comprensió.

Una mala gestió emocional

Aquesta gestió emocional de la situació "ha contribuït a generar aquest mal ambient" i és urgent revertir-lo com més aviat millor a la recerca d'un escenari en el qual no hi hagi desafecte i regnin els acords. Vega de Seoane considera que "uns milers de persones aquí i un altre milers allà han anat generant aquesta dinàmica" de desacord en la que el diàleg és cada vegada més complicat.

A més, també celebra que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi redoblat la seva presència a Catalunya i instal·lat un despatx a la Delegació del Govern, però ha avisat que "cal fer coses ara" i fer un pas més enllà de l'Operació Diàleg'.

Matisos a la inversió

Després que la firma japonesa Uniqlo hagi anunciat que obrirà a Barcelona la seva primera botiga de l'Estat, Vega de Seoane ha destacat que Catalunya és un lloc amb característiques fantàstiques per invertir, encara que potser perdi oportunitats en aquest sentit per la "inestabilitat política". "Els empresaris aprecien enormement la seguretat jurídica, l'estabilitat política i social, les infraestructures i un sistema fiscal competitiu no confiscatori", elements que a Catalunya podrien garantir-se millor de no existir el procés sobiranista.

Vega de Seoane va alertar fa unes setmanes que les empreses fugien de Catalunya "com de la pesta" per la inestabilitat política, però aquest dimarts ha rebaixat el to i ha apostat per la conciliació, el diàleg i l'entesa. Tot i això, sí que ha recordat la necessitat que hi hagi entorns estables perquè les empreses puguin invertir sense dubtes, especialment aquelles que volen accedir al mercat espanyol per primera vegada, i per això ha sentenciat que "no és raonable que la classe política no faci els seus deures" en aquest sentit.