La quarta jornada de vaga dels tripulants de cabina de Ryanair ha obligat a suspendre 20 vols amb sortida o arribada a l'Aeroport del Prat, segons dades d'un dels sindicats convocats, USO, fins a les vuit del vespre. Als vols del migdia a Billund, Cracòvia, Paris Beauvais, Brussel·les Charleroi, Nàpols i Màlaga, se n'hi han afegit un més a Màlaga, un a Londres, un a Roma i un a Palma, tots amb anada i tornada. A banda hi ha hagut retards en 24 vols amb sortida des de Barcelona i en 26 amb arribada. A Girona han estat 2 i 7 respectivament. Segons els sindicats, al conjunt de l'Estat s'han cancel·lat 54 vols. Fonts de Ryanair han assegurat que l'afectació arreu de l'Estat ha sigut "mínima", menor al 3% dels vols programats. D'altra banda, la vaga de tripulants de cabina d'Easyjet prevista pel primer, el tercer i l'últim cap de setmana de juliol continua endavant després d'una nova mediació sense acord aquest dijous al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA). El sindicat USO ha criticat que des que van convocar l'aturada l'empresa s'hagi mantingut sense "cap aproximació" a les seves peticions.

Afectacions per les vagues d'Easyjet i Ryanair

En un comunicat, USO carrega contra Ryanair perquè considera com a serveis mínims el 100% dels vols programats per aquest dijous arreu de l'Estat, però assenyala que, en canvi, en alguns casos no ha citat les tripulacions completes per operar-los per motius que desconeix. D'altra banda, afirma que el sistema de "màxim benefici de Ryanair ha provocat cancel·lacions i retards en cadena" i avisa que poden anar a més al llarg de la jornada. Fonts de l'aerolínia han comentat que els vols que operen des de o cap a l'Estat han patit afectacions mínimes a conseqüència de la vaga i dels retards en el control del tràfic aeri, segons citen. En un breu comunicat, l'aerolínia acusa els sindicats convocants de la protesta –USO i Sitcpla- en afirmar que "han minat deliberadament la resolució dels serveis mínims del Ministeri de Transport en donar instruccions a la tripulació perquè no es presenti als vols protegits". En aquest sentit, qualifica aquestes instruccions "d'il·legals" i assenyalen que "perjudiquen els consumidors espanyols i a l'economia espanyola". Per últim, Ryanair assegura que els passatgers afectats per les aturades han sigut notificats per correu electrònic o SMS.

Quant a l'aturada de la tripulació de cabina d'Easyjet després del fracàs en les negociacions, el sindicat ha retret que "havíem deixat clar que en el cas que l'empresa mostrés algun apropament, encara que no fos exacte, estàvem disposats a continuar parlant", ha criticat el secretari general d'USO a Easyjet, Miguel Galán. El sindicat i l'empresa tenen una nova reunió al SIMA el pròxim 7 de juliol. USO ha convocat els tripulants de cabina d'Easyjet a anar a la vaga durant nou dies dels caps de setmana de juliol. En concret, es tracta dels dies 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 i 31 de juliol. Els sindicalistes reclamen que se'ls equiparin les condicions laborals a les d'altres bases europees, com França o Alemanya. Hi ha més de 450 tripulants cridats a la vaga i l'aeroport del Prat és un dels afectats.