Comencen a caure. La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha decidit tancar la calefacció per l'alt preu de l'energia. La institució ha anunciat aquest divendres que ha posat en marxa "un pla d'estalvi energètic amb l'objectiu de reduir el consum i el cost de la factura de l'electricitat, atesa l'escalada de preu de l'energia i del gas que han conduït la universitat a una situació d'emergència energètica". Serà a partir del dilluns 14 de març quan "s'aplicaran diverses mesures excepcionals amb la finalitat d'aconseguir estalviar consum i, en conseqüència, en la factura elèctrica", s'informa en un comunicat.

La UIB va pagar l'any 2021 més de 2,4 milions d'euros de factura elèctrica, "una quantitat molt superior al milió d'euros que es va pagar l'any anterior". Però la xifra d'enguany és exagerada: calcula que "el cost per l'any 2022 podria arribar a gairebé sis milions d'euros, xifra que representa un 4,8% del pressupost total de la universitat per a enguany". Davant d'aquests números i l'augment de preus, la institució s'ha vist obligada a "adoptar mesures de racionalització per assegurar que l'activitat pròpia de la universitat, la docència, la investigació i la transferència de coneixement, pugui continuar". Així doncs, "s’anul·laran tots els sistemes de climatització i solament es mantindran actius els que siguin imprescindibles per motius de seguretat a les instal·lacions crítiques o per a la continuïtat de l’activitat investigadora que ho requereixi". "Tampoc no es podran fer servir aparells individuals de calefacció o fred", detalla el comunicat.

Instal·lació de plaques fotovoltaiques

Tot un seguit de mesures addicionals completen el pla que posarà en marxa la UIB a partir de dilluns. "En acabar la jornada laboral, es deixaran apagats tots els aparells informàtics que vagin connectats a la xarxa elèctrica (ordinadors, impressores, fotocopiadores, escàners i altre material electrònic). També s’haurà d’apagar el llum de totes les dependències quan no hi hagi ningú", explica. Alhora, "l’enllumenat exterior del campus també es reduirà aproximadament a un terç de la seva capacitat, excepte el de llocs sensibles, com és la residència universitària". Per contrarestar aquesta retallada, la universitat ha informat que s’incrementarà el servei de seguretat al campus. En aquesta línia, "els edificis de la universitat romandran durant els períodes no lectius de Pasqua, estiu i Nadal". De fet, "a partir de dia primer d’abril, l'horari de tancament dels edificis s’avançarà de les 22.00 a les 21.00 hores".

No tot són restriccions a l'ús energètic: la UIB ha estat propositiva. D'aquesta manera, "estudiarà altres possibilitats per reduir el consum energètic" i accelerarà el procés d'elaboració d'un pla per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis del campus. Igualment, la institució ha volgut "subratllar l’excepcionalitat d’aquestes actuacions, que es modularan a mesura que el context energètic torni a una situació de normalitat". "De la mateixa manera, vol remarcar que les mesures esmentades tenen com a única finalitat l'estalvi energètic i no implicaran restriccions en les condicions vigents de la jornada, els permisos, les llicències i les vacances del PAS, que en tot cas es consensuarien amb la Junta de Representants", conclou el comunicat.