Després d'11 hores de negociacions, els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han arribat a un pacte de mínims per desenvolupar fórmules per abaratir l'energia, així com a treballar per estendre el "mecanisme ibèric" a tota la UE, crear un sistema voluntari de compres conjuntes de gas o dissenyar un topall al preu d'aquest hidrocarbur. L'acord ha permès acostar postures entre un bloc d'Estats més intervencionistes, amb Espanya, França, Bèlgica i Grècia al capdavant, i un altre poc proper a mesures que alterin els mercats i comprometre el subministrament de gas, integrat per Alemanya, Països Baixos, Hongria, països nòrdics i bàltics. 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha explicat en una roda de premsa posterior a la reunió, que els ministres d'Energia de tots els estats membres seran els encarregats de desenvolupar els aspectes "molt tècnics" de l'acord polític aconseguit pels líders. 

Objectiu: abaixar el preu del gas 

El president de la República Francesa, Emmanuel Macron, ha assegurat que el principal objectiu és "fer baixar els preus del gas". A banda, ha considerat que la mesura més important és el consens per crear un "corredor de preus dinàmic i temporal per a les transaccions de gas natural", segons el que determina el text pactat pels vint-i-set. Macron s'ha mostrat positiu davant d'aquestes mesures, i defensa que si aquest topall del gas funciona, "el cost de l'energia baixarà mecànicament". Diverses capitals es mostren reticents sobre aquesta iniciativa, ja que, temen que imposar aquestes condicions espanti els vaixells de gas natural liquat i la UE no sigui capaç de substituir el gas que ja gairebé no arriba de Rússia. Per la seva banda, el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ha dit que "és com anar a un bar i dir-li al cambrer que vols pagar la meitat per la cervesa. No passarà". En una publicació al seu compte de Twitter, el mandatari hungarès, ha afirmat que "els clients no poden reduir els preus de l'energia. Només la diversificació i la competència poden". 

L'acord per abaratir el gas no ha estat l'única qüestió que s'ha tractat en aquesta reunió. Els líders també han encarregat a la Comissió que estudiï l'extensió a la resta dels Vint-i-set del "mecanisme ibèric" que s'aplica a Espanya i Portugal i que limita el contagi de la carestia del gas en el mercat elèctric. De nou, molts països reclamen un sistema com el peninsular, però altres temen que pugui incrementar el consum de gas o que els diners dels consumidors europeus utilitzats per finançar el sistema faci que es beneficiïn d'importacions d'electricitat barata de la UE països no comunitaris, com el Regne Unit, Suïssa o els països balcànics. 

Anàlisi de cost i benefici 

Davant la divisió d'opinions sobre establir un sistema com el peninsular, els líders de la UE han encarregat a la Comissió que elabori un "anàlisi de cost i benefici" abans d'europeïtzar el sistema d'Espanya i Portugal, països amb la particularitat de tenir molta energia renovable, poc gas en la seva generació elèctrica i escasses interconnexions amb la resta de la UE. El tercer punt destacat de les conclusions que s'han pactat, és crear un sistema de compres conjuntes de gas, però que serà de caràcter voluntari. Només serà obligatori que, per al 15% de les reserves de gas (entorn del 3,5% del consum total de la UE), les companyies hagin de presentar una proposta de compra conjunta. "Les companyies hauran d'agregar la seva demanda. Les ofertes arribaran i les empreses tindran llibertat per a acceptar-les o no", ha explicat Von der Leyen.

Les conclusions, ambigües en alguns punts i limitades en uns altres amb salvaguardes, ha deixat divisió d'opinions, des de la lectura positiva del primer ministre de Bèlgica, Alexander de Croo, a les "més ambicioses" que van reclamar fonts espanyoles. La pilota està ara a la teulada dels ministres d'Energia dels Vint-i-set, que dimarts que ve mantindran a Luxemburg una primera reunió per a afinar i desenvolupar el mandat polític dels líders en un assumpte tècnic i complex on "el diable està en els detalls", segons apuntava una font europea.