UAX Rafa Nadal School of Sport ha celebrat la jornada 'Cas Barcelona 92' per analitzar el que suposa l'organització i la repercussió d'uns JOCS OLÍMPICS. Durant aquest esdeveniment els estudiants del MBA in Sports Management de l'escola esportiva d'UAX Rafa Nadal, van poder assistir a una visió exclusiva i interna d'aquests JOCS OLÍMPICS que van suposar un abans i un després per a la ciutat, per a Espanya i per al món de l'olimpisme.

L'UAX va assenyalar que pocs esdeveniments esportius transmeten "els valors, la competició sana i l'esforç que desprenen els Jocs Olímpics. Però aquesta competició de referència internacional és molt més, perquè darrere de tota activitat purament esportiva es troben molts altres aspectes econòmics, de negocis, d'innovacions tecnològiques i fins i tot de desenvolupaments urbans que són fonamentals perquè es desenvolupin amb èxit, integrant la celebració esportiva a la vida quotidiana de grans ciutats de tot el món|tothom. En aquest model de competició, sense cap dubte, Barcelona 92 és un exemple d'èxit que ha marcat la celebració de les competicions posteriors".

De la mà de representants del COI, com el vicepresident primer Juan Antonio Samaranch, Javier Gómez Navarro, expresident del Consell Superior d'Esports (CSD) en les olimpíades del 92 o de Toni Nadal, els alumnes han pogut conèixer la seva visió de l'experiència olímpica des del punt de vista de la gestió esportiva.

Gómez Navarro ha explicat com va ser el procés fins a arribar a Barcelona 92 i Samaranch, ha desgranat algunes de les claus del seu èxit i ha afirmat que aquests JOCS OLÍMPICS "van suposar un canvi de paradigma que ens va canviar a tots. Van aconseguir ser un èxit perquè van reunir una sèrie d'elements: una organització potent, molta il·lusió i una cosa que ara falta en moltes ocasions: gent col·laborant entre ells. El resultat positiu de tot això van ser els reeixits JOCS OLÍMPICS de Barcelona que van enlluernar al món pel seu disseny, art, civisme o hospitalitat, entre altres coses".

Per la seva part, Toni Nadal, ha compartit la seva experiència olímpica sobre la qual ha explicat que "la gestió esportiva és fonamental per a la bona organització, en aquest cas, d'uns JOCS OLÍMPICS. Si els de Barcelona van ser els millors, crec que Madrid mereix uns Jocs Olímpics que serien també els millors". A més, ha volgut nodrir la seva intervenció amb una visió més purament esportiva des del punt de vista de la participació de Rafa Nadal en els JOCS OLÍMPICS. En aquest sentit ha exposat que "per a Rafa la medalla i els JOCS OLÍMPICS més especials van ser els de Pequín. El mateix tennista reconeixia que va ser la millor experiència de la seva vida esportiva i que va guanyar gràcies a l'ambient i al suport de la resta dels esportistes". Una cosa que demostra el que tots els participants van reiterar: l'esperit olímpic és únic i Barcelona 92 el va recuperar i va avivar de manera transcendental.

A tots aquests aprenentatges se'ls ha unit als testimonis d'alguns dels medallistes olímpics espanyols de Barcelona 92 com Fermín Cacho, Natalia Via-Dufresne, Mercedes Coghen i Theresa Zabell que han valorat com a|com fonamental l'arribada de gestors esportius professionals per evolucionar i millorar la indústria.

També han ofert la seva visió d'aquests JOCS OLÍMPICS organitzadors destacats de la cita, com la Directora de Màrqueting i Comunicació de la històrica marca Joma, Marina López; el President de la Reial Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA), Raúl Chapado; l'Expresident del CSD, Rafael Cortés Elvira i l'Exdirector de Màrqueting de Barcelona 92, Albert Agustí.

Per a Miguel Palencia, director d'UAX Rafa Nadal School of Sport,"esta jornada en col·laboració amb Deloitte i OBS (Olympic Broadcasting Services) i al costat de destacats medallistes i organitzadors de Barcelona 92 suposa un pas més i un aprenentatge diferencial per als alumnes del MBA in Sports Management, que gràcies a aquestes activitats poden formar-se en tots els àmbits de la indústria esportiva posant a la pràctica real els seus coneixements i apropant-se al món laboral a què s'enfrontaran en acabar els seus estudis".