La Generalitat ha alertat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que Noelia, la jove de 24 anys i que pateix paraplegia, ha experimentat “un empitjorament físic i emocional” des que l’agost passat se li va bloquejar judicialment la seva mort digna. El seu pare, amb Abogados Cristianos, va presentar un recurs, contra la sentència que avalava la seva eutanàsia per part de la titular del jutjat contenciós administratiu 12 de Barcelona. Tot i això, el jutjat manté la mesura cautelar de frenar la seva mort assistida, fins que la sentència sigui ferma, tal com ha informat aquest dijous la formació ultracatòlica, que ha expressat la seva "satisfacció". Ara, el TSJC ha de resoldre si dona la raó al pare o a la noia, que en un judici inèdit, va ratificar que volia l'eutanàsia. L'advocat de la Generalitat, Josep Maria Torrent, ha recollit l'estat de la noia i detalla que actualment “ha hagut de començar a rebre sedació subcutània derivada de l’augment del dolor crònic exacerbat”, segons l'informe mèdic, recollit en el recurs que ha presentat al TSJC, al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous.
En l'escrit, l'advocat de la Generalitat demana a l'alt tribunal català que desestimi el recurs de pare de Noelia perquè no ha demostrat un “interès legítim” ni que se li vulneri cap dret fonamental amb la mort de la seva filla. És més, denúncia que ara un dels arguments de l'advocat dels progenitors és que ‘sus padres pueden verse afectados por una sucesión hereditaria si su hija tiene deudas’ (sic), a part d’al·legar el dret a la vida i a la intimitat familiar. Un argument insòlit. La Generalitat va assumir la tutela de Noelia quan era menor d'edat i actualment viu en un centre hospitalari, finançat públicament.
Vulnera la intimitat de la filla
L’advocat de la Generalitat també ha denunciat que el pare de Noelia no respecta el seu dret a la intimitat en haver-se filtrat a un mitjà de comunicació una imatge d’ella per qüestionar "sense proves científiques" els informes mèdics i la voluntat de la noia. I conclou que el que busca el pare “és demorar el dret personalíssim” de la seva filla i que “segueix exercint una intolerable pressió sobre ella per tal que desisteixi de la seva petició”. També hi exposa que en el judici, Abogados Cristianos va convocar una roda de premsa a les portes del jutjat, el mateix dia que ella havia de declarar com a testimoni.
El 9 d'agost vinent farà un any que es va suspendre la mort assistida de Noelia -avalada per la Comissió de Garantia i Avaluació de la Generalitat, i sense cap informe en contra--, mentre la Justícia segueix sense donar-li una resposta justa i àgil.
Limitar els recursos
En l'elaborat recurs, l'advocat de la Generalitat reprodueix jurisprudència del Tribunal Constitucional, que no nega que es puguin presentar recursos contra l'aprovació d'una mort assistida, tot i que en la seva sentència de 2023 "no concreta en absolut quines persones podria considerar-se que ostenten legitimació, a més del Ministeri Fiscal", segons expressa la magistrada en la sentència que aprova l'eutanàsia de Noelia. És a dir, a més del sol·licitant i del ministeri fiscal "pot haver tercers legitimats en determinades circumstàncies", però, Torrent hi afegeix que s'han de "ponderar drets".
L'advocat de la Generalitat demana al TSJC que cal posar límits en aquesta legitimació, i demostrar que s'han vulnerat drets fonamentals, com exigeixen organismes internacionals. I, en el cas del pare de Noelia, sosté no ha demostrat cap vulneració; ans al contrari. La seva "legitimació no pot ser genèrica", com sosté jurisprudència del Constitucional, hi recorda Torrent.