Twitter va denunciar aquest dimarts el multimilionari Elon Musk en un tribunal especialitzat en disputes comercials dels Estats Units per forçar-lo a comprar l'empresa, després que ell notifiqués la setmana passada la seva intenció de trencar l'acord. La tecnològica va interposar la demanda al Tribunal de Cancelleria de Delaware, tal com va amenaçar divendres passat quan Musk va indicar el regulador borsari que volia cancel·lar l'adquisició acordada a l'abril per uns 44.000 milions de dòlars a causa d'un presumpte incompliment contractual.

Segons la denúncia, revisada per Efe, Twitter acusa a Musk de "criticar l'empresa, alterar les seves operacions, destrossar el valor per als accionistes" i una "afluixa llista de bretxes contractuals que han enfosquit" el seu negoci, i demana que se'l forci a complir el que s'ha pactat. Musk va dir divendres a la Comissió del Mercat de Valors (SEC, en anglès) que cancel·lava la compra de Twitter, argumentant que la tecnològica li va oferir informacions "falses i enganyoses" durant la negociació i que no li ha facilitat dades que considera essencials per tancar la transacció. Aquests es refereixen principalment al nombre de comptes falsos o de spam ("bots") que hi ha a la xarxa social, que segons Twitter suposen menys del 5 % del total, una xifra que l'home més ric del món va començar a qüestionar gairebé immediatament després d'anunciar la compra l'abril passat.

Twitter titlla Musk d'hipòcrita

La tecnològica va al·legar ahir dimarts que comprar Twitter ja no serveix als "interessos personals" de Musk, va considerar la seva estratègia de sortida un "model d'hipocresia" i el va acusar d'actuar "de mala fe", revelant mesos de desavinences i assegurant que sí que ha respost a les peticions de l'empresari. "Des que va firmar l'acord de compra, Musk ha desqualificat repetidament Twitter i el pacte, creant un risc de negoci per a Twitter i una pressió a la baixa en el seu preu per acció", va escriure l'empresa en la denúncia, en la qual al·lega que ha patit "danys irreparables".

Cau la cotització de Twitter

L'empresa a més destaca que l'empresari, en lloc de córrer amb el "cost de la baixada" al mercat financer que ha tingut lloc en els últims mesos, "com requereix l'acord", intenta transferir aquesta càrrega als accionistes, la qual cosa reflecteix el seu "menyspreu", segons el document. Per a nombrosos analistes, la qüestió dels "bots" és simplement l'excusa que Musk ha buscat per fer marxa enrere a una operació que cada vegada sembla més ruïnosa: Twitter cotitza ja sota de 35 dòlars, molt lluny dels 54,20 per títol que Musk va pactar pagar. Per la seva part, Tesla, que és "l'àncora de la riquesa" de l'empresari, en paraules de la denunciant, ha perdut a prop del terç de la seva capitalització des que va començar l'any.