La junta directiva de Twitter s'ha reunit aquest divendres i ha adoptat per unanimitat la decisió d'activar l'anomenat mecanisme de la "píndola enverinada" com a defensa davant la proposta del CEO de Tesla, Elon Musk, de comprar la companyia i convertir-la en privada. El multimilionari va llançar el dijous una OPA per valor de 43.000 milions de dòlars (uns 40.000 milions d'euros). L'acció, coneguda en el món empresarial com a "píndola enverinada", té com a objectiu complicar la compra de més del 15% de les accions de Twitter per part de Musk, que ja és propietari d'un 9% d'elles.

Twitter ha anunciat que la mesura, formalment anomenada "pla de drets dels accionistes de durada limitada", té com a objectiu "permetre reduir la probabilitat que qualsevol entitat, persona o grup aconsegueixi el control de Twitter a través de l'acumulació en mercat obert sense pagar a tots els accionistes la prima adequada pel control, o sense donar al consell el temps suficient per a prendre decisions informades i dur a terme accions que defensen els interessos dels accionistes", explica el comunicat de la companyia. Aquesta mesura s'utilitzen habitualment per fer front a les adquisicions hostils. El pla de Twitter entraria en vigor si la participació d'aproximadament el 9% de Musk creix al 15% o més. Aquesta mesura, que es considera legal i que caduca en un any, no impedeix que la junta es comprometi amb les parts o accepti una proposta d'adquisició si és en el "millor interès" de la companyia. 

OPA hostil 

El fundador i conseller delegat de Tesla, Elon Musk, ha decidit llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) sobre Twitter per un valor de 43.394 milions de dòlars (39.803 milions d'euros), segons es desprèn d'un comunicat remès per la xarxa social a la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units. L'oferta ha estat presentada per l'empresari, que des de fa pocs dies també és el primer accionista de Twitter, és totalment en efectiu. Elon Musk ha ofert 54,20 dòlars per cada acció de Twitter, la qual cosa suposa una prima del 54% respecte al 28 de gener, quan Musk va començar a comprar accions de Twitter, així com del 38% respecte a l'1 d'abril, quan va revelar la seva posició en la companyia. En aconseguir totes les accions en aquesta operació, Twitter seria exclosa de Borsa en cas que el consell d'administració doni el vistiplau a l'oferta i els accionistes l'acceptin. 

"Vaig invertir en Twitter perquè crec en el potencial de ser la plataforma per a la llibertat d'expressió a tot el món i crec que la llibertat d'expressió és un imperatiu social per a una democràcia funcional. No obstant això, des que vaig fer la meva inversió m'he adonat que l'empresa no prosperarà ni servirà per a aquest imperatiu social en la seva forma actual. Twitter necessita transformar-se en una empresa no cotitzada", ha assegurat Musk en la carta remesa al consell d'administració en la qual presenta la seva oferta. Musk va revelar en presentacions reguladores durant les últimes setmanes que havia estat comprant accions de Twitter en lots gairebé diaris des del 31 de gener i ara compta amb una participació del voltant del 9%. Només Vanguard Group controla més accions de Twitter. Aquest dimarts es va presentar una demanda en la cort federal de Nova York en la qual s'al·lega que Musk va retardar il·legalment la divulgació de la seva participació en la companyia de xarxes socials per a poder comprar més accions a preus més baixos. Després de l'anunci de les Musk de les accions, ràpidament, Twitter li va oferir un lloc en el seu directori amb la condició que limités les seves compres a no més del 14,9% de les accions en circulació de l'empresa. Però la companyia va dir cinc dies després que Musk s'havia negat.