Quan ja són molts els que han reservat les seves esperades vacances d'estiu i han comprat els bitllets per viatjar amb les seves famílies o amics, arriben els primers problemes de la temporada estival, que afectaran aquells que hagin optat per viatjar amb Ryanair. Els sindicats USO i Sitcpla han convocat als tripulants de cabina (TCP) de l'aerolínia a Espanya a sis jornades de vaga de 24 hores. Les primeres, els dies 24, 25 i 26 de juny, i una segona tongada que comença el 30 de juny i també l'1 i 2 de juliol, coincidint amb la primera operació sortida d'estiu, per aconseguir que l'aerolínia reprengui les negociacions del primer conveni col·lectiu. El primer dia de vaga coincidia amb la celebració de Sant Joan, dia festiu a Catalunya i que inicia a un pont de tres dies.

La secretària general de la secció sindical d'USO en l'aerolínia de baix cost irlandesa, Lidia Arasanz, recordava en roda de premsa que Ryanair és l'única companyia internacional a Espanya sense conveni col·lectiu. El primer conveni col·lectiu per als TCP de Ryanair a Espanya es portava negociant des de fa vuit mesos amb USO i Sitcpla, únics sindicats elegits pels treballadors per negociar les seves condicions, Arasanz.

"Treballadors de tercera"

En un comunicat, els sindicats expressaven que se senten treballadors de tercera, els drets del qual no es respecten, assenyalant directament la companyia com la responsable d'aquesta aturada en ple inici de vacances. "Ryanair ha forçat aquesta vaga i hem de tornar a la mobilització perquè la realitat de la nostra situació es conegui, perquè s'obligui Ryanair a complir l'aplicació dels drets laborals bàsics i les sentències judicials i per aconseguir tancar un conveni i unes condicions de feina dignes per a tota la plantilla," reivindicava Arasanz en el text. En aquest, els sindicats assenyalava que "l'objectiu d'aquesta nova vaga no és altra que aconseguir que Ryanair reprengui les negociacions del primer conveni col·lectiu per als TCP a Espanya, que s'emportava negociant des de fa 8 mesos amb SITCPLA i USO, únics sindicats elegits pels treballadors per negociar les seves condicions". Per això, lamentaven que l'aerolínia s'hagi aixecat de la taula després de l'anunci de possibles mobilitzacions.

Al mateix document, els afectats denunciaven també que, la companyia no només va tancar un acord amb CC. OO. a la seva esquena, com a representants de la plantilla, sinó que no s'aplica la legislació laboral espanyola. "Els TCP continuen sense tenir dret als 22 dies laborals de vacances ni els 14 dies festius nacionals; s'obstaculitza l'accés als drets de reducció de jornada per guàrdia legal i/o cures de familiars, concreció i reducció de jornada; els treballadors no reben les seves nòmines seguint el model legal ni en castellà; no es respecta la normativa de Prevenció de Riscos Laborals o continuen sense lliurar aigua als avions a les seves tripulacions...", lamentaven.