Uns 800 treballadors de Nissan, segons la Guàrdia Urbana, han iniciat una manifestació a les sis de la tarda d'aquest dijous davant de la Conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, en el centre de Barcelona, per a reivindicar la reindustrialització de l'automobilística i mantenir el teixit industrial a Catalunya.

Els manifestants s'han concentrat amb botzines i xiulets i alçant cartells de 'Exigim un futur real', 'Som al carrer', 'No ens rendirem' i 'Nissan escolta bombers en lluita'. La mobilització baixarà per passeig de Gràcia i preveu acabar en la seu de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

La plantilla ha lamentat els "enganys" de les administracions que "haurien pogut haver evitat el tancament" derogant la reforma laboral i han demanat que es garanteixi el futur de la indústria de l'automoció, ha dit el representant de Sigen-Usoc, Miguel Ruiz. Comissions obreres, per la seva part ha exigit que es reindustrialitzi la planta per mantenir el teixit industrial català.

La petició de la plantilla és exigir la reindustrialització dels centres de treball afectats i, al seu torn, trobar la "millor" alternativa al tancament de Nissan, donant també solucions a proveïdors i empreses subcontractades.

La manifestació ha estat convocada pels comitès d'empresa de Nissan --UGT, CCOO, CGT i Sigen-USOC--, els qui han demanat una solució "urgent" davant la data prevista per al tancament de les plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca (Barcelona), el pròxim 31 de desembre.

La mobilització no només ha aplegat treballadors contractats pel fabricant sino part de la plantilla subcontractada i que depèn directament de Nissan. És el cas, per exemple, dels empleats de Tecnove, que s'encarreguen del menjador i dels bombers de Securitas. Algunes d'aquestes companyies subcontractades es troben immersos en el seu propi conflicte laboral, ja que es van declarar en vaga per forçar les empreses a arribar a un acord. 

També hi han participat altres fàbriques que estan enfrontant un procés de tancament, com els treballadors de Bosch a Lliçà d'Amunt.

La protesta arriba després de diverses reunions de la taula de reindustrialització, on els representants dels treballadors van assegurar que "no es van produir grans avanços". 

Aquesta vegada, però, els delegats sindicals han rebutjat reunir-se amb les administracions com havien fet altres cops en les manifestacions. La plantilla ha enviat un missatge al Govern, a qui han demanat que "deixi d'estar en una campanya electoral constant" i faci"l'impossible" per trobar un inversor que garanteixi el futur dels treballadors de Nissan.

Quant al paper del govern espanyol, han recordat que té la "responsabilitat" d'haver permès el tancament per no haver derogat l'article de la reforma laboral que "facilita el tancament d'empreses".

D'altra banda, els representants dels treballadors han criticat les "informacions interessades" que s'estan filtrant als mitjans de comunicació, però no es concreten a la mesa.