En plena tempesta per la decisió del govern de Pedro Sánchez d'adjudicar a la xinesa Huawei contractes per emmagatzemament d'escoltes telefòniques judicials, la qual cosa ha disparat les alarmes tant als Estats Units com a la Unió Europea, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha mantingut aquest diumenge una reunió amb responsables d'aquesta empresa en el marc del seu viatge oficial a la Xina. La reunió, que protagonitzava l'agenda del president d'aquest matí, s'ha fet sense que els mitjans de comunicació poguessin ni tan sols enregistrar les habituals imatges prèvies a la trobada.
Illa, que s'ha convertit en un dels puntals polítics de Pedro Sánchez, no ha amagat que la seva visita a la Xina segueix les petjades dels viatges que ha protagonitzat els darrers tres anys el president del govern espanyol al país asiàtic. El passat mes d'abril, després de reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping, Sánchez va assegurar que Espanya veu la Xina com un soci de la UE i va apostar per enfortir les relacions bilaterals. Un discurs ben diferent del que aquesta mateixa setmana va llançar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von del Leyen, que va advertir, després de reunir-se amb Xi Jinping, sobre la necessitat d'una "inflexió" per reequilibrar les relacions comercials entre el gegant asiàtic i la UE.
Magatzem d'escoltes
En aquest context, a començament de juliol es va conèixer la decisió del govern d'adjudicar a Huawei un contracte de 12,3 milions d'euros per emmagatzemar escoltes del ministeri de l'Interior del sistema SITEL, que recull les comunicacions interceptades pel Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil en el marc de les investigacions judicials.
La decisió del govern espanyol va provocar la reacció dels responsables dels comitès d'intel·ligència del Senat i de la Cambra de Representants dels Estats Units, Tom Cotton i Rick Crawford, que van reclamar al govern de Donald Trump que revisi els acords d'intercanvi d'intel·ligència amb Espanya. En una missiva a la responsable d'Intel·ligència Nacional dels EUA, Tulsi Gabbard, van alertar que aquesta companyia manté estrets vincles amb el Partit Comunista Xinès (PCX) i que està subjecta a la llei que imposa proporcionar al partit accés a qualsevol informació que consideri necessari. "Podrien tenir accés encobert al sistema d'escoltes legal d'una nació aliada de l'OTAN, la qual cosa els permetria monitorar investigacions espanyoles sobre espies del PCX i altres innombrables activitats d'intel·ligència", van advertir.
Arguments similars es van reiterar aquesta mateixa setmana des de la Comissió Europea, que va insistir que els països de la UE han de "restringir o excloure Huawei de les seves xarxes 5G". En ser preguntat per la decisió espanyola de contractar l'empresa xinesa per emmagatzemar escoltes, el portaveu de Sobirania Tecnològica de la Comissió, Thomas Regnier, va assegurar que "la falta d'una acció ràpida exposa la UE en el seu conjunt a un risc clar". Regnier va recordar en declaracions a l'agència Efe, que la UE ja va advertir el 2019 als Estats membres sobre els riscos que representa Huawei.
Govern i oposició
El govern espanyol ha replicat que no hi ha cap risc de fuga d'informació i argumenta que es tracta d'un sistema estanc d'emmagatzemament de gravacions digitals sense cap connexió amb l'exterior, i que la informació que s'hi emmagatzema correspon a investigacions de caràcter judicial i no a operacions d'espionatge o contraespionatge.
Des del PP s'ha reclamat també explicacions a l'executiu de Pedro Sánchez. "És una temeritat que a aquesta empresa vetada pels aliats li lliuri un país membre de l'OTAN i de la UE els seus secrets i informació reservada", va advertir el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, a més de preguntar-se si l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero o els lobbies del PSOE "tenen res a veure" amb l'adjudicació.
Illa, "institucional i de cortesia"
També Junts, ha presentat una bateria de preguntes al Congrés en relació amb aquest tema per reclamar informació que confirmi si s'ha fet el contracte i per conèixer si hi ha altres acords similars amb Huawei i si són compatibles amb les recomanacions de la Unió Europea sobre proveïdors d'alt risc.
En aquest context, l'agenda d'Illa a la Xina, que ha comptat amb el suport del govern espanyol i ja el primer dia va incloure trobades amb el vicepresident de l'Assemblea Popular Nacional, Wu Weihua, i amb el membre del Buró Polític del Comitè Central del PCX i secretari del Comitè Municipal de Pequín, Yin Li, ha inclòs aquest diumenge la visita a una de les seus de Huawei a la capital xinesa. Des del Govern no s'ha donat detalls de la trobada, que s'ha descrit com a "institucional i de cortesia". Això obstant, entre el soroll de la tempesta desencadenada, la cita adquireix una lectura més enllà d'una simple visita protocol·lària.