Lluny de desdir-se’n, la vicepresidenta tercera i ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, continuarà defensant a Europa el Midcat, el gasoducte que ve d'Algèria actualment paralitzat a Catalunya i que hauria de servir per enviar gas des d’Espanya a la resta de la Unió Europa a través dels Pirineus com a solució al tall de subministrament que s'augura des de Rússia. En aquest sentit, Ribera assegura que és una infraestructura “que ha de servir per al futur i ha d’estar operativa durant molt de temps” i ha afegit que “no es tracta que estigui dissenyada pel passat”. Per això, segons ha defensat després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, s’haurà de debatre entre els estats membre que també pugui transportar energia renovable com l'hidrogen verd, i no només gas.

vicepresidenta Teresa Ribera govern espanyol - Efe
El govern espanyol continuarà defensant el Midcat a Europa. / Foto: EFE

El Midcat és una infraestructura important per Europa

Després que Brusel·les es desentengués del projecte i traspassés la responsabilitat a una entesa entre Espanya i França, la vicepresidenta tercera demana que no es malinterpretin les afirmacions de la Comissió Europea: “La llista que diu que [la infraestructura] no és d’interès comunitari és prèvia al debat europeu que ha suscitat”.

També ha llançat un missatge de calma i serenitat recordant que el Midcat sí que figura a l’annex d’infraestructures importants per respondre a la crisi energètica per part d’Europa. Brussel·les ha evitat aquest dimarts donar suport a Espanya en la defensa del gasoducte Midcat i ha demanat més dades per avaluar la viabilitat de la iniciativa: "No podem donar una posició específica en aquest moment, cal que els Estats membres i els promotors avancin en l'anàlisi sobre les possibilitats de viabilitat del projecte i aleshores estarem en mesura de donar la nostra opinió sobre un projecte precís", ha indicat el portaveu d'Energia de l'Executiu comunitari, Tim McPhie, en una roda de premsa a la capital comunitària.

Segons Ribera, “és precipitat pronunciar-se [sobre el projecte] perquè es plantejarà a aquest divendres” al Consell extraordinari de Transport, Telecomunicacions i Energia que es farà a la Comissió Europea. Entre cella i cella els països membre tenen l’objectiu de limitar el preu disparat de la llum. Per exemple, s’ha mencionat establir un topall màxim per al gas, tal com ha fet Espanya i Portugal a través de l’anomenada excepció ibèrica.

Ribera respon a la negativa de Macron

Responent al rebuig en públic dEmmanuel Macron al gasoducte que està a mig fer, la ministra emmarca en la normalitat la discussió: “És lògic que en un moment excepcional com aquest es pugui generar un debat de fons, quan hi ha coincidència d’interessos”. En qualsevol cas ha apuntat que “una anticipació en la inversió probablement hauria de comptar amb fons europeus”.