Telefónica ha decidit que traurà a Borsa un mínim del 25% de la seva filial d'infraestructures Telxius dins de "tres o quatre setmanes" mitjançant una col·locació accelerada, una operació en la qual la multinacional assegura que no traurà als mercats més del 50% del capital amb l'objectiu de continuar mantenint el control de la filial. "Telefónica anuncia la seva intenció de procedir a realitzar una oferta d'accions de la seva filial d'infraestructures de telecomunicacions Telxius dirigida a inversors qualificats", ha comunicat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En aquest sentit, Telefónica ha detallat que està previst que l'oferta tingui lloc durant el segon semestre de 2016, després de l'obtenció de l'aprovació per la CNMV. Telxius té la intenció de sol·licitar l'admissió a cotització de les seves accions en les borses de valors de Barcelona, Bilbao, Madrid i València, així com al Mercat Continu d'aquests mercats. Així mateix, ha explicat que el capital flotant de Telxius serà d'almenys un 25%, el que suposa el mínim legal exigit per a l'admissió a cotització i, alhora, que permet a Telefónica mantenir una participació majoritària a Telxius immediatament després de la seva sortida a borsa.

Entre un 25% i un 50%

Amb un mínim del 25%, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha fixat també un màxim assegurant que la participació a la venda serà inferior al 50% de Telxius, ja que la companyia no pot cedir el control dels seus actius físics, atesa la importància de les infraestructures per al seu negoci i la necessitat que mantinguin el seu valor. Respecte a la participació final que es vendrà i la quantitat que esperen captar amb la sortida a borsa de Telxius, ha detallat que la companyia ja ha fet algun sondeig al mercat, però la quantitat final dependrà de la gana inversora que trobin i del rang de preus que es fixi.

Telefónica també ha remarcat que va crear Telxius com una entitat independent amb l'objectiu de captar amb més eficàcia el valor procedent de l'ús de les infraestructures per part dels operadors a fi d'atendre el creixement substancial del trànsit de les dades de telecomunicacions previst per als propers anys. Així mateix, ha informat que durant l'exercici finalitzat el 31 de desembre de 2015, els ingressos consolidats proforma de la societat van ascendir a 691 milions mentre que el seu resultat operatiu proforma abans d'amortitzacions (Oibda per les seves sigles en anglès) ha ascendit a 323 milions.

16.000 torres de telecomunicacions

La cartera d'actius de Telxius es compon d'al voltant de 16.000 torres de telecomunicacions sense fil mòbils situades a Espanya, Alemanya, el Brasil, el Perú i Xile, així com d'aproximadament 65.000 quilòmetres de línies de cable submarí de fibra òptica, dels quals 31.265 quilòmetres són propietat de Telxius, així com 71 punts de presència a 19 països. "Telxius presenta un negoci equilibrat, caracteritzat per actius de gran qualitat exposats tant als mercats desenvolupats com a les economies emergents, ambdós amb un fort creixement de la demanda de dades", ha reiterat.

La sortida a borsa de Telxius era una de les mesures que Telefónica contemplava per avançar en el seu pla per reduir el seu deute després del bloqueig de la Comissió Europea (CE) a la venda de la seva filial britànica O2, encara que el seu salt al mercat s'ha vist retardat per la incertesa generada als mercats per la victòria del 'Brexit' en el referèndum celebrat el passat mes de juny al Regne Unit.

Desinversió a O2

D'altra banda, el president de Telefónica continua estudiant desinvertir en part de la seva filial britànica O2 a finals d'aquest any o principis de 2017, bé a través d'una sortida a borsa o amb l'entrada de socis en el capital, però sempre mantenint el control de l'operadora de telefonia mòbil "de més valor del Regne Unit". Més concretament, ha explicat que la companyia ja està treballant en els temes financers relacionats amb aquesta operació i la seva sortida a borsa podria tenir lloc abans que acabi l'any si es donessin les condicions adequades als mercats. Al seu torn, també ha agregat que el grup no té necessitat de fer-ho aquest 2016 i vendre-la "a qualsevol preu".

Després del vet de Brussel·les a la venda de la seva filial britànica a Hutchison per a la seva fusió amb Three malgrat les nombroses contrapartides presentades pel comprador, el grup ha decidit deixar aquest procés enrere i O2 està actualment "millor dins que fora" de Telefónica. En aquest fet rellevant remès a la CNMV, Telefónica ha confirmat que està analitzant diferents alternatives estratègiques respecte a l'esmentada filial, "totes elles mantenint Telefónica la majoria accionarial", entre les que s'inclou una possible OPV d'accions, per a la qual cosa ja ha iniciat els corresponents treballs preparatoris.

Mateix dividend, menys deute

En aquest context, Álvarez-Pallete ha assegurat que la companyia aconseguirà assolir el seu objectiu de reduir el seu deute fins a 2,35 vegades l'Oibda a finals de 2017, i així ho demostrarà "trimestre a trimestre", al mateix temps que ha reiterat el seu compromís amb el dividend de 0,75 euros per acció. A tot això, també ha assegurat que la companyia continuarà generant més caixa en els pròxims trimestres i s'ha mostrat convençut que en la segona meitat de 2016 la xifra superarà els 3.000 milions dels sis últims mesos de 2015, la qual cosa sumat als 1.000 milions dels sis primers mesos d'aquest any, seria suficient per desemborsar tot el dividend en efectiu, la qual cosa suposa uns 3.800 milions.

Tot i això, ha assenyalat que una altra opció és prorrogar un any més la formula de 'scrip dividend' un any més, el que suposaria estalviar al voltant de 1.400 milions de caixa prenent com a referència el percentatge d'accionistes que s'acollissin a l'opció de rebre part del dividend en accions l'última vegada, al voltant del 80%. En aquest sentit, ha incidit que la reincorporació d'O2 als comptes del grup també es basarà en una generació de caixa més gran, que serà suficient per mantenir el dividend i continuar reduint el deute, i així els ho demostrarà als mercats, ja que actualment el 'yield' de la companyia no ho reflecteix.

"L'equació entre dividend, reducció de deute i inversió quadra", ha afirmat Álvarez-Pallete, qui ha agregat que aquest procés no afectarà al ritme d'inversió de la companyia, que serà un fet menor ja que existeix una menor necessitat de desplegament de fibra, i ha remarcat l'impacte positiu que tindrà la pujada prevista de l'Oibda. Respecte a altres mesures per reduir el seu deute, ha explicat que Telefónica continuarà estudiant la venda d'actius no estratègics, encara que ha descartat desfer-se en el curt termini de les seves participacions a Prisa o BBVA, i ha indicat que l'emissió de bons híbrids continua sent una possibilitat factible.