Les grans empreses espanyoles concentren bona part de l'aportació econòmica al Producte Interior Brut (PIB) del país. Així ho constaten les dades aportats per les pròpies empreses als seus informes anuals d'activitat, entre les quals destaquen empreses com Telefónica, CaixaBank i Iberdrola, que generen més de 44.000 milions d'euros a l'any, amb un impacte conjunt sobre el PIB de més del 3%.

L'última de les companyies en presentar dades sobre la seva contribució a la producció nacional ha estat CaixaBank, que el 2023 va sobresortir per impactar en el PIB amb un 1,16% del total, amb una aportació directa i indirecta de 16.897 milions d'euros. L'aportació al PIB d'aquesta entitat ha anat en augment, ja que va créixer un 27% respecte al 2022.

Es tracta d'unes xifres que segueixen la línia de les últimes dades presentades per Telefónica, que va reportar un impacte de 15.582 milions el 2022 i que, malgrat tractar-se d'una empresa altament internacionalitzada, continua reflectint una gran aportació a l'economia espanyola, amb un 1,3%.

Dins de les grans companyies de l'Ibex 35 que aporten aquest càlcul, destaca també Iberdrola que, d'acord amb dades de la pròpia empresa, va generar un impacte en el PIB espanyol de 12.700 milions d'euros el 2022, representant un 1% de l'economia nacional.

Altres empreses de l'Ibex 35 com IAG, el hòlding que engloba aerolínies com British Airways, Iberia i Vueling, així com la cotitzada Cellnex, operador líder en infraestructura de telecomunicacions, són exemples notables de com la diversificació i l'especialització en els seus respectius sectors contribueixen de manera significativa al desenvolupament de l'economia espanyola.

IAG va quantificar un impacte corporatiu derivat de la seva activitat al nostre país que va suposar una aportació al PIB de 6.500 milions d'euros el 2022. Segons dades del hòlding espanyol, això implica que, per cada euro de benefici operatiu (ebitda) es van generar 4,72 euros en l'economia espanyola.

Per la seva part, Cellnex, amb seu operativa a Barcelona va generar un valor el 2022 de 1.011 milions d'euros a l'economia del país, mentre que a nivell d'ocupació, l'activitat generada i les inversions empreses als diferents països en els quals opera es va traduir uns 70.260 llocs de treball.

Actius intangibles

Un altre tipus de càlcul rellevant a l'hora de determinar l'impacte econòmic d'una empresa és el que es calcula mitjançant els actius intangibles, que inclou aspectes comara patents, reputació, formació, capital humà o tecnologia.

Segons un estudi de la consultora Brand Finance, els actius intangibles d'empreses com Inditex, Iberdrola i Cellnex van sumar el 12% del PIB espanyol el 2022. D'acord amb aquest mètode el valor empresarial d'Inditex es va situar en 89.000 milions d'euros (6,5% del PIB), mentre que en el cas d'Iberdrola va ser de 44.000 milions d'euros (3,2%) i 34.000 milions en el cas de Cellnex.

Les dades d'aportació de PIB i generació d'ocupació d'algunes de les empreses més representatives del selectiu espanyol reflecteixen l'important pes que representen per a l'economia espanyola.