Va arrencar amb força dilluns passat, però la Setmana de la Moda de París ha assolit el clímax aquest cap de setmana. La desfilada de primavera 2023 de la firma parisenca Coperni no ha deixat ningú indiferent amb la performance de la model nord-americana Bella Hadid, que s'ha plantat mig nua davant d'un equip d'esprais. L'han ruixat i els aerosols de sobte s'han transformat en una tela blanca, que s'ha acabat convertit en un ajustat vestit d'escot, amb les espatlles al descobert i amb una obertura a la faldilla. Hi ha qui diu que no es veia una expressió artística com aquesta des de les passarel·les d'Alexander Mcqueen, així com hi ha qui diu que és una actuació buida de contingut i poc revolucionària. Sigui com sigui, cal saber que rere el vestit d'esprai de Bella Hadid que ha triomfat a París hi ha una tecnologia catalana, amb gairebé dues dècades d'història.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by coperni (@coperni)

Natural de Tornabous (Urgell), el doctor Manel Torres va investigar formes d'accelerar el procés de creació de peces de roba i va pensar a trobar un material que s'ajustés al cos com si fos una segona pell. La recerca va culminar amb la creació d'una tela polvoritzable a partir d'una llauna d'aerosol, de manera que l'any 2003 va fundar Fabrican a Londres. Malgrat que és una tecnologia que té aplicacions potencialment il·limitades, la tela en esprai va ser concebuda per a la indústria de la moda. És una forma original d'ajuntar ciència i disseny. A més, l'empresa assegura que el producte és verd, reciclable i, per tant, respectuós amb el medi ambient.

Aquesta tecnologia ha convertit Torres en "el primer dissenyador de moda en crear un vestit instantani", segons explica al seu lloc web. Així, el vestit d'esprai de Bella Hadid no ha estat el primer: abans n'hi ha hagut molts més. L'ús de la tela polvoritzable ha estat una cosa recurrent en els darrers anys i que va rebre molta atenció al principi. Fabrican guarda com un tresor el reportatge que li va dedicar el canal Discovery Chanel.

És a dir, una tecnologia catalana ha ajudat Bella Hadid a passar a la història. Malgrat les (poques) crítiques que ha rebut i que vestits com aquest ja n'hi hagi hagut molts abans, la model nord-americana i d'ascendència palestina ha deixat tothom amb la boca oberta. És igual on miris, que aquest cap de setmana a les xarxes socials només s'han vist imatges de la performance artística de Bella Hadid amb Coperni. Una fita més a afegir al currículum de la model.