La taxa d'atur a Espanya es reduirà fins a assolir un 19,5% durant el 2016 en comparació al 21,2% actual, i caurà dues dècimes addicionals el 2017 fins a aconseguir un 19,3%, segons s'explica a l'apartat dedicat a Espanya dins l'informe Perspectives Socials i de l'Ocupació al Món: Tendències 2016, realitzat per l'Organització Internacional del Treball (OIT).

Aquest organisme de les Nacions Unides, especialitzat en el treball i les relacions laborals, espera que la taxa d'atur tanqui el 2015 amb un 21,9% i qualifica la baixada de "modesta millora". Tan modesta que si es mantingués la tendència observada en la taxa d'atur dels últims anys, "Espanya tardaria almenys 10 anys a tornar als nivells d'abans de la crisi".

Eufòria laboral britànica

Mal presagi sobretot si ho comparem amb l'atur en el Regne Unit, que es va situar el passat mes de novembre en un mínim de 5,1%, la qual cosa suposa el nivell més baix des d'octubre del 2005. Eufòria laboral britànica. L'OIT afegeix que la creació d'ocupació a Espanya serà del 0,9% aquest 2016 i s'estancarà el pròxim. La "modesta millora" es quedarà en pràcticament res el 2017. Per la seva part, la taxa de població activa descendirà lleugerament fins a situar-se entre un 58,2% i un 58% en aquests dos anys, mentre que la productivitat serà la que despunti per donar aire al mercat laboral espanyol, un 1,7% el 2016 i un 2,2%, respectivament.

 

Per la seva part, el director de l'Institut Internacional d'Estudis Laborals de l'OIT, Raymond Torres, ha declarat que el creixement econòmic a Espanya "és real" fins al punt de reduir l'atur, en un context de tipus d'interès i preus del petroli "favorable". Tanmateix, ha afegit que "els desafiaments encara continuen sent importants" i que "la situació d'Espanya és de les pitjors al món desenvolupat", sobretot en paràmetres de temporalitat, atur juvenil o pobresa laboral.

"No hi està havent recuperació social"

El director de l'OIT per a Espanya, Joaquín Nieto, ha assenyalat que "no hi està havent una recuperació social", en vista de la precarietat de l'ocupació i del creixement dels treballadors en risc de pobresa. Com a conseqüència, ha avisat que la recuperació social no vindrà automàticament de la recuperació econòmica, sinó que caldrà precisar quines són les polítiques específiques que permetran lluitar contra la pobresa i la precarietat en tota la seva varietat d'àmbits després d'haver entrat en vigor els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU.

Apujar el salari mínim un 10%

Torres també ha tocat un dels temes estrella de la política laboral espanyola: el salari mínim interprofessional (SMI). Més concretament, ha desgranat les possibles mesures a desenvolupar per tal de millorar la qualitat de vida i ocupació dels ciutadans "en plena recuperació [econòmica però no social]". Així, ha assegurat que existeix encara cert marge per incrementar el salari mínim interprofessional (SMI) fins un 10%, assolint així els 720,7 euros mensuals durant els propers tres anys, sense que això repercuteixi negativament en la creació d'ocupació.

 

El lema clau és sense pausa, però també sense pressa. "No es pot apujar el SMI a massa curt termini, ha de ser una pujada gradual i anunciada en el temps per ajudar les empreses a ajustar-se", ha concretat Torres. Altres països europeus com Alemanya o el Regne Unit són la millor prova d'això, ja que després d'haver introduït salaris mínims al llarg de les últimes dècades, no només no han perjudicat el mercat laboral, sinó que fins i tot han aconseguit millorar "la demanda interna i el creixement econòmic".

L'àmplia representació política ajuda

Contra tot pronòstic, Torres ha qualificat de "positiva" l'actual incertesa política després de les últimes eleccions generals a Espanya, pel fet que malgrat que encara no hi ha un govern constituït això no freni l'economia espanyola i la creació d'ocupació. A tall d'exemple, ha recordat que Bèlgica va continuar creant ocupació durant els dos anys que va estar sense govern definit, entre 2010 i 2012.

 

Per la seva part, Nieto ha assenyalat que "allò que ajuda molt és l'estabilitat social" i que "tot el que estigui orientat cap a més estabilitat social serà molt bo per a l'economia i la política". Però per assolir això, fa falta que hi hagi prèviament una forta recuperació social que lluiti mitjantçant polítiques concretes contra la pobresa i la precarietat tant vital com laboral.

(Vídeo emès per l'OIT per explicar les tendències socials i d'ocupació al món actual)