Barcelona és un pol d'atracció de talent digital consolidat, i fins el 30% dels professionals d'aquest àmbit són estrangers. La capacitat de la capital catalana per atraure inversions i talent és una avantatge, però preocupa la bretxa entre oferta i demanda laboral, segons es desprèn de l'informe Digital Talent Overview 2019, elaborat per Barcelona Digital Talent i presentat aquest matí a Foment del Treball

"El 80% dels catalans i espanyols que tenen entre 20 i 30 anys treballaran en posicions que avui dia no existeixen o que estan poc desenvolupats", assegura Jordi Arrufí, director de Talent Digital al MWCapital. Alhora, l'estudi assegura que, en el cas de Barcelona, s'ha augmentat un 40% la demanda de talent digital i tecnològic d'un trimestre a l'altre -cosa que implica que l'11,7% del total de les ofertes de treball són digitals-, i en canvi l'augment del talent ha estat d'un 7,5%, molt per sota del que es necessita, fent augmentar la bretxa entre les necessitats de les empreses i la oferta de treball. 

En dades estatals, Espanya genera el 5% del talent i capta el 8,5% del talent internacional pels grans hubs com Barcelona, Madrid o València. Amb tot, aquesta bretxa no passa només a Catalunya i a Espanya, sinó que és un problema europeu. Segons l'estudi, es calcula que d'aquí al 2020 seran necessaris uns 900.000 professionals digitals. De fet, en els darrers anys, la demanda de treballadors d'aquests àmbits a Europa s'ha incrementat un 36,1%, molt superior a l'augment del 3,2% de la resta de professions. 

Demanda i disponibilitat de talent

Aquesta demanda com es relaciona amb la disponibilitat de talent? En àmbit metropòlità, per cada lloc de treball que es publica hi ha 34 professionals de mitjana. En canvi, en àmbit tecnològic, només n'hi ha 17; en big data, 5; i en ciberseguretat, 2. Es fa evident, doncs, que hi ha sectors en què hi ha molta escassetat d'oferta. 

La Intel·ligència Artificial, l'IoT (Internet de les Coses), el 3D o el Blockchain són àmbits que encara no estan del tot consolidats en demanda però que presenten un gran potencial de creixement. De fet, "quan identifiquem en quins perfils hi ha més professionals de fora de Barcelona són big data i ciberseguretat, això el que vol dir és que són perfils que costen de trobar aquí", assegura Arrufí. 

Per últim, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, assegura que "som un hub competitiu", cosa que es tradueix en què "paguem menys que altres hubs, com podria ser Londres". En dades, el salari promig de les disciplines digitals és 34.000 euros anuals aquí, a París és de 46.000, a Amsterdam de 53.200 euros i a Londres pels voltants dels 63.000 euros anuals. 

La dona al món digital

A la Unió Europea, només 17% del total dels graduats en l'àmbit tecnològic són dones. Espanya es troba a la cua del rànquing, amb només un 12,7% de dones amb aquesta formació. Amb tot, Barcelona supera la mitjana europea amb un 22% de dones en el total dels 67.720 professionals digitals existents a la capital catalana.  

Deures per fer

Jordi Arrufí assegura que per millorar l'ecosistema tecnològic queden encara deures per fer, i que "podem fer molt més per fomentar-lo". D'aquesta manera, des de Barcelona Digital Talent proposen algunes mesures com reciclar talent no tecnològic, com ara arquitectes, geògrafs, etcètera i desenvolupar talent local en el curt termini; seguir atraient talent internacional, "però fent polítiques de captació activa de talent de fora". "Hem tingut èxit en la captació d'inversió, i ara és moment de tenir èxit en la captació de talent digital", assegura Arrufí. 

A llarg termini, es proposa l'impuls a les escoles i els programes per a noies; afegir intel·ligència de mercat i prendre decisions basades en dades i no en intuició; aconseguir una proximitat més forta entre l'ecosistema de formació i les empreses i la seva demanda de talent, ja que "cal crear un marc competencial comú per acostar posicions entre oferta i demanda". "Hem de remar molt fort cap a aquesta direcció, perquè sinó perdrem competitivitat", asseguren.