Segons l'estudi anual de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), el cistell de productes bàsics als supermercats s'ha encarit durant el darrer any en un 15,2% a l'estat Espanyol. Aquesta, que és la pujada més gran de preus en 34 anys, s'afegeix a un augment de tarifes generalitzat que arriba a afectar el 95% dels productes del cistell dels consumidors dels 1.180 supermercats de les 65 ciutats que s'han analitzat. Però, també destaquen en aquest informe les diferències de preu entre els establiments. A continuació, destaquem els supermercats més barats de Barcelona el 2022 partint de les dades de l'estudi.

Els 10 supermercats més barats a Barcelona el 2022

La "cistella OCU" és la unitat de mesura que a l'informe es defineix com aquella que conté el conjunt de productes —239, més concretament— i aliments frescos comprats habitualment, amb certes marques líders i d'altres blanques, donant a cada producte un pes concordant amb la despesa que l'INE estima per a cada categoria. Serveix com a referència directa per identificar els consumidors i les seves despeses. Les dades de la cistella OCU ens deixen com els 10 supermercats més barats de Barcelona el 2022, per ordre de més a menys econòmic, els següents:

  1. Alcampo, a la plaça del Duc de Medinaceli, 1.
  2. Consum, al carrer Berruguete, 106.
  3. Mercadona, a l'avinguda Rio de Janeiro, 63.
  4. Supeco, al carrer Sant Pere d'Abanto, 4-12.
  5. Alcampo, a l'avinguda Diagonal, 15 (CC Diagonal Mar).
  6. Mercadona, al carrer Castillejos, 388.
  7. Carrefour Market, al carrer Menorca, 19 (Mercat de Provençals).
  8. Consum, a l'avinguda d'Icària, 160-170 (CC El Centre de la Vila).
  9. Carrefour, al carrer de Potosí, 2 (CC La Maquinista).
  10. Mi Alcampo, al carrer de la Guineueta, 23.

Les cadenes de supermercats que més han apujat els preus

No tots els supermercats es diferencien per ser els més barats, però. En aquest 2022, les grans cadenes de supermercats de l'estat Espanyol que més han apujat els seus preus de manera generalitzada són els grups Mercadona i Dia, amb una pujada del 16,2% i el 17,1% respectivament. L'OCU parla d'una pujada de preus "generalitzada i bastant homogènia". Tot i això, cal destacar que l'increment de preus no ha estat tan notori en altres cadenes com BM Urban (8,8%), Carrefour Express (8,5%) i Alimerka, la que menys els ha augmentat amb només un 8,4% de pujada. A trets generals i a banda de la inflació, les cadenes més cares són Amazon, Novavenda, Sánchez Romero y Ulabox, i les més barates són Family Clash, Supermercats Dani i Tifer.

Supermercats: els productes que més han augmentat de preu el 2022

A l'informe de l'OCU també s'han destacat els productes típics de supermercats que més han pujat de preu durant aquest any. Aquests resultats vénen d'una anàlisi d'1,180 establiments de 65 ciutats de l'Estat, així com dels preus que ofereixen les grans cadenes a les botigues online. La conclusió de l'informe és alarmant: en els 34 anys d'anàlisi de preus de productes, l'OCU no havia detectat mai una pujada tan gran de productes.

Catalunya, la segona comunitat amb el cistell de la compra més cara

A l'estudi de l'OCU queda reflectit també com la comunitat autònoma més cara de l'estat són les Illes Balears. La segueix de prop Catalunya, que queda en segon lloc consolidant-se com la segona comunitat amb preus més elevats. A més, cal destacar que les ciutats catalanes acostumen a aparèixer habitualment a les llistes de l'OCU com algunes de les més cares on comprar. Enguany, Barcelona i Girona queden en segon i tercer lloc respectivament en el rànquing de les ciutats més cares de l'estat per als consumidors, només precedides per Palma de Mallorca. Les més barates són Ciudad Real i Vigo.