El sector de la perruqueria i l'estètica s'ha manifestat avui a 13 ciutats catalanes per demanar un IVA reduït del 10%, que reclamen que és el que  els correspon "per ser un sector essencial". Les concentracions, convocades per la plataforma 'Creer en nosotros', han durat una hora i han tingut lloc a una setantena de ciutats del conjunt de l'Estat, 13 d'elles a Catalunya. El passat mes d'octubre, el sector ja es va manifestar per reclamar la mateixa reforma.

Una de les concentracions que ha tingut més pes ha estat la de Gavà, on propietaris i treballadors d'una quarantena de centres d'estètica han reclamat a la plaça de Jaume Balmes solucions davant una situació que s'ha tornat "insuportable". "Fa més de vuit anys que suportem un IVA injust i desproporcionat que està obligant a tancar molts negocis", han alertat durant la concentració.

Afectacions per la Covid

Els concentrats han recordat que des de l'inici de la pandèmia els ha baixat molt la feina per les restriccions d'aforament i la por als contagis i que tot i això molts centres d'estètica estan assumint part del 21% de l'IVA que paguen per no repercutir-lo en el preu dels serveis. "Fa molts anys que ens prometen que ens tornaran l'IVA reduït que pagàvem fins al 2012, però els anys passen i molts no podrem resistir gaire temps més", apunta Míriam Vivancos, propietària d'una perruqueria a Gavà.

Els professionals insisteixen que no té cap sentit que durant la pandèmia se'ls hagi considerat un servei essencial i que per contra continuïn pagant un IVA "de luxe" del 21%. "Aquesta lluita no és perquè ens baixin l'IVA, és perquè ens retornin l'IVA reduït que teníem i que ens pertoca com a sector essencial", puntualitza el sector.

El sector calcula que des de l'inici de la pandèmia han tancat gairebé 11.000 perruqueries i salons d'estètica al conjunt de l'Estat, aproximadament un 21% del total, i pronostica que si no se'ls redueix l'IVA al 10%, d'aquí al mes de març en podrien tancar 18.000 més. Uns tancaments, a més, que suposarien que el sector perdi gairebé el 50% dels seus treballadors.

Els convocants de les concentracions, destaquen que el sector cada cop està més unit i conscienciat de la necessitat de lluitar pels seus drets. En aquest sentit, han destacat que respecte a la vaga del mes de març, que va tenir un baix seguiment, les concentracions d'avui han estat força concorregudes tot i les dificultats que comporta la pandèmia.

També han criticat el paper dels partits polítics que "de cara a la galeria" donen suport a les seves reivindicacions, però que a l'hora de la veritat sempre "els donen l'esquena". Per exemple, han recordat que durant el mes de desembre es van presentar diferents esmenes al Senat als PGE per reclamar la reducció de l'IVA, però que no van prosperar perquè els partits les van votar o no en funció de qui les presentava i no del seu contingut. Sobre aquesta qüestió, el sector recorda que quan estaven a l'oposició, tant PSOE com Unidas Podemos donaven suport a les seves reivindicacions, i els reclamen que ara que governen facin efectiva la reducció de l'IVA. "No pararem fins a aconseguir els nostres objectius", assenyalen.