Crida a la unitat en la missió "transformadora" de la capital catalana. La Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País (SEBAP) ha fet avui una crida a segellar "un gran pacte" per a Barcelona amb la finalitat d'afrontar, amb el major consens possible, els reptes de present i de futur que afronta la ciutat. 

Aquesta entitat històrica, creada el 1822, presenta anualment un informe, enguany dedicat a la ciutat de Barcelona "motivat per les imminents eleccions municipals". Així doncs, ha donat a conèixer un document en el qual apel·la a la classe política, però també al món social, cívic i professional de la capital catalana, a "recobrar la cultura del pacte" amb la finalitat d'"impulsar un projecte renovat" de ciutat. 

En nom de l'entitat, el seu president, Miquel Roca, ha assegurat que "fer la proposta en aquest moment ens separa prudentment de les eleccions", ja que la seva missió no és "tenir una incidència electoral, només volem que es tingui present i renovar un pacte que en el seu moment va tenir molta incidència". El vicepresident segon de SEBAP i director general de la Fundació Bancària "La Caixa", Jaume Giró, ha explicat que aquest informe no pretén detallar mesures concretes, "simplement apuntem els grans àmbits on creiem que hi hauria d’haver el canvi de Barcelona, en tres espais: gran ciutat europea, capital de país i àrea metropolitana".

Alhora, Roca ha assegurat que els diferents governs de Barcelona sempre han estat capaços d'acordar pactes que han permès portar a terme una "gran transformació de la ciutat", i que ara convé "recuperar la cultura del pacte" i construir un "projecte de tots". En aquest sentit, doncs, "convidem a reflexionar sobre aquesta proposta que adrecem no només als polítics sinó al món social".

"Enderrocar les muralles socials", els reptes

"Som una entitat que històricament va trobar cert sentit a l’enderrocament de les muralles de Barcelona. Les físiques ja es van enderrocar, però n’hi ha moltes més de socials, que també han de caure", ha sentenciat Roca. Així doncs, ha assegurat que "no és la nostra voluntat substituir la política, simplement posem de manifest que els problemes són tan obvis que no té sentit que no es posin d’acord per solucionar-nos".

Entre els reptes que ha d'afrontar la ciutat en aquesta nova etapa de transformació, Roca ha apel·lat a l’envelliment de la població, assegurant que "tinc l’autoritat moral per destacar-lo", fet que "dona unes noves característiques a la composició sociològica de la ciutat". Alhora, un mercat de treball "que segueix castigant els joves i posant de relleu la insuficiència de la formació per adaptar-se als nous llocs de treball". 

A més, Roca ha apuntat al "problema d'habitatge" que té la ciutat, principalment pel que fa a la renovació habitatge vell i a la creació de nous equipaments i habitatges socials "que puguin donar resposta a gent que no pot permetre-s'ho". La recerca és també una de les principals preocupacions de l'entitat, que "s'ha d'estimular i propiciar", com també la cultura, que "és un dels termòmetres més importants de ciutat i país per demostrar el seu gran desplegament".

"Els nostres grans competidors al món són ciutats que tenen un dinamisme cultural brutal", ha explicat Roca. "Creure que la cultura és elitista és una barbaritat". Seguint aquesta línia, des de la SEBAP asseguren també que cal donar una visió més internacional de la ciutat: "Es parla que el gran creixement es donarà en el desplegament de les àrees urbanes arreu del món". 

Donant peu a la reflexió conjunta, Miquel Roca ha dit que "si tothom està d’acord en què tot això és necessari, el que ens hem de preguntar és perquè no es fa", motiu pel qual "no pretenem res més que ajudar, són els partits i la societat els qui hauran de participar de la reflexió i el debat que proposem".

La possibilitat d'un pacte entre partits

Les municipals del 2019 són a tocar i és en aquest context en què des de la SEBAP veuen una esperança de pacte compartit. "Hi hauria d’haver una voluntat comuna de dir: guanyem o perdem, avançarem en aquesta línia", asseguren. "Es tracta d’avançar en una tasca conjunta en un model que servirà durant molts anys per avançar amb una bona filosofia", expliquen des de SEBAP. 

Roca ha explicat que des de les primeres eleccions del 1979, hi ha hagut coincidències bàsiques entre partits que han fet possible el model de ciutat, i és per aquest motiu que l'entitat es mostra optimista davant de la possibilitat d'un pacte transversal entre partits de colors diversos. "No hi ha res més avorrit que ser pessimista", sentencia Roca. 

En aquest sentit, "quan les necessitats són tan fortes i tan comunament diagnosticades, no posar-se d’acord és complicat i va més enllà dels pressupostos". Una crida a la reflexió conjunta per crear entre tots "un model de ciutat renovador i eficient", i sobretot "sense muralles físiques ni socials".