El coronavirus deixa sense alè el Banc Santander, que va registrar una pèrdua atribuïda de 10.798 milions d'euros en el primer semestre d'aquest any després de registrar una actualització del fons de comerç de les seves inversions històriques i dels actius fiscals diferits (DTAs), la qual cosa genera un càrrec extraordinari sense efecte a caixa de 12.600 milions d'euros.

Aquest ajustament obeeix al deteriorament de les perspectives econòmiques com a conseqüència de la crisi del coronavirus i no afecta a la liquiditat, al risc de crèdit ni a la ràtio de capital CET1, segons ha informat l'entitat, que té la intenció que es pagui un dividend corresponent a 2019 a noves accions equivalent a 0,10 euros per acció.

En concret, la ràtio de capital CET1 va augmentar 26 punts bàsics en el segon trimestre, fins a l'11,84%, i ja se situa en la part alta de l'objectiu de l'11-12%.

"Encara que el benefici atribuït s'ha vist afectat per l'actualització comptable sense efecte a caixa del valor del fons de comerç i dels DTAs a causa de l'impacte de la pandèmia en les previsions econòmiques, aquesta revisió no afecta a la fortalesa del nostre balanç", ha afirmat la presidenta de Banc Santander, Ana Botín.

"Un dels desafiaments més grans de la història"

Banc Santander va obtenir un benefici ordinari de 1.908 milions d'euros en el primer semestre de 2020, un 48% menys que en el mateix període de l'any anterior, per les provisions més grans relacionades amb la pandèmia de la Covid-19.

Encara que la pandèmia ha afectat l'activitat, l'entitat ha destacat que es manté un bon resultat ordinari gràcies als ingressos de clients, una reducció de costos per sobre de l'esperat, una "sòlida" qualitat creditícia i la generació orgànica de capital. "Els últims sis mesos ens han plantejat un dels desafiaments més grans de la nostra història", assegura Botín.

"L'impacte de la pandèmia ens ha posat a tots a prova i estic molt orgullosa de la resposta que ha donat el banc", ha recalcat Botín, qui ha destacat que la fortalesa del model de l'entitat li permet obtenir "un bon resultat, amb augment en el capital, reducció de costos més ràpid del previst i bona qualitat creditícia". Així mateix, ha afegit que les bases del negoci del banc són "sòlides, amb un nivell de capital en la part alta del seu objectiu".

Basat en la "fortalesa" dels resultats ordinaris, el consell d'administració té previst proposar el pagament d'un dividend corresponent a 2019 en 'scrip' equivalent a 0,10 euros per acció que es pagaria aquest any.

"El consell té la intenció d'aplicar una política de dividend 100% en efectiu tan aviat com les condicions de mercat es normalitzin, subjecte a la recomanació i les aprovacions regulatòries, i hem reservat capital aquest trimestre per poder fer-ho", ha explicat.